Sud: Monitor nije narušio ugled Kneževiću i "Atlasu"

Sud je obavezao Kneževića i “Atlas mont banku” da “Monitoru” isplate 1750 eura za troškove postupka
52 pregleda 0 komentar(a)
dusko knezevic, Foto: Arhiva "Vijesti"
dusko knezevic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.04.2012. 14:15h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Mirjana Popović odbila je tužbeni zahtjev biznismena Duška Kneževića i “Atlas mont banke”, kojim su od nedjeljnika “Monitor”, zbog tekstova objavljenih u septembru 2010. “Sapun za pare” i “Mugi voli Duška”, tražili 40.000 eura za povredu časti, ugleda i prava ličnosti.

Sud je obavezao Kneževića i “Atlas mont banku” da “Monitoru” isplate 1750 eura za troškove postupka.

Obrazlažući odluku sudija je navela da je “Monitor” jasno odvojio glasine i pretpostavke od činjenica upotrebom termina “tvrdilo se”, “navodno”, “nedokazane tvrdnje”, čime je čitaocu ostavljena mogućnost da formira svoje mišljenje.

“Kako tužilac nije ni pokušao da iskoristi svoje zakonsko pravo na demanti, tako je sam isključio mogućnost svoje satisfakcije zbog objavljivanja glasina i pretpostavki u spornim tekstovima. Po nalaženju ovog suda dosuđivanje bilo kakve naknade štete na teret tuženog ne bi predstavljalo satisfakciju za tužioca, već svojevrsnu odmazdu tuženom”, navodi se u obrazloženju odluke.

"Dosuđivanje bilo kakve naknade štete na teret tuženog ne bi predstavljalo satisfakciju za tužioca", navodi se u obrazloženju odluke

U tužbi je istaknuto da nijesu tačni navodi da je “Knežević vlasnik kompleksa Kamenovo bič na 32.000 metara kvadratnih, do kojeg je, tvrdilo se, došao prevarom...”, “da je radna pretpostavka da je Knežević u 90-tim odigrao ulogu knjigovođe of-šor pranja para, ali da je to nedokazana tvrdnja”.

Za Atlas banku sporan je dio prenešen iz “Nacionala” da je “veliki dio novca opran i putem Atlas banke u Podgorici, gdje kao nominalni vlasnik figurira Knežević ... Ne tako davno Knežević je od tamošnjih vlasti (u Engleskoj i Kipru) zatražio dozvolu da u tim zemljama otvori banking junits Atlas banke, ali dozvolu nije dobio zbog sumnje da će ih koristiti za pranje novca od krijumčarenja”.

Bonus video: