Blizu 80 odsto građana Crne Gore ne opravdava torturu

Crna Gora je najbliža stavovima građana Francuske, Velike Britanije i Španije, a za čak 26 odsto liberalnije stavove građani Crne Gore imaju u odnosu na stavove stanovnika SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 12:52h

Blizu 80 odsto građana ne opravdava torturu, po čemu je Crna Gora svrstana u vrh svjetskih država, pokazalo je istraživanje grupe nevladinih organizacija.Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Sigurna ženska kuća i Centar za antidiskriminaciju EKVISTA sproveli su istraživanje o stavovima građana o torturi, koliko i da li je ta pojava prihvatljiva.Istraživanje je sprovedeno telefonskim putem, na uzorku od 807 ispitanika a prikupljanje podataka obavljeno od 18 do 21. marta.Prema riječima izvršne dirktorice HRA, Tee Gorjanc Prelević, zlostavljanje je zabranjeno u svakom obliku."Zlostavljanje je apsolutno zabranjeno ali htjeli smo da provjerimo da li tako misle i građani koji se neposredno ne bave ljudskim pravima", pojasnila je ona.

"Zlostavljanje je apsolutno zabranjeno ali htjeli smo da provjerimo da li tako misle i građani koji se neposredno ne bave ljudskim pravima"

Prema rezultatima istraživanja, građani Crne Gore, 79 odsto, smatraju da tortura nije opravdana, dok 18 odsto podržava stav da teroristi predstavljaju ekstremnu prijetnju da bi vladama trebalo omogućiti primjenu izvjesnog stepena torture, ako tako mogu da dođu do informacija koje bi spasile živote drugih. Prema navodima istraživanja, deset odsto crnogorske populacije podržava u potpunosti pojavu torture."Ovakvim rezultatom, Crna Gora je najbliža stavovima građana Francuske, Velike Britanije i Španije, a za čak 26 odsto liberalnije stavove građani Crne Gore imaju u odnosu na stavove stanovnika Sjedinjenih Američkih Država, države koja se smatra kolijevkom demokratije", navela je Gorjanc Prelević.

Žene osjetljivijePredstavnik CGO, Danilo Ajković, koji je saopštio rezultate istraživanja, naveo je da su značajne razlike uočene u stavovima muškaraca i žena, kao i pripadnika različitih vjeroispovjesti. "Žene su osjetljivije na to pitanje i rjeđe nalaze razloge i opravdanja za mučenje. Takođe, predstavnici katoličke vjeroispovesti iskazuju sličan stav", rekao je Ajković.Od onih koji odobravaju zlostavljanje terorista, kazao je on, 44 odsto vjeruje da zabrana mučenja mora da postoji u svim drugim slučajevima, izuzev terorizma. „Dakle, osam odsto građana Crne Gore odobrava torturu kao sredstvo za dolaženje do informacija u slučaju terorizma, dok se njena primjena u drugim sličajevima ne podržava“, kazao je Ajković.

Osam odsto građana Crne Gore odobrava torturu kao sredstvo za dolaženje do informacija u slučaju terorizma

Prema njegovim riječima, 47 odsto onih koji odobravaju torturu nad teroristima misli da u slučajevima koji nemaju veze sa terorizmom treba da postoji zabrana zlostavljanja, "dok pet odsto ispitanika vjeruje da vladama treba omogućiti da primjenjuju zlostavljanje bez obzira na krivično djelo". "Zabrinjavajuće je to da od onih građana koji odobravaju upotrebu zlostavljanja trećina smatra da bi vlastima trebalo dozvoliti da primjenjuje mučenje u slučajevima sprječavanja ili rješavanja ubistva", kazao je Ajković. Od onih koji opravdavaju mučenje, njih 39 odsto, najviše opravdanja za zlostavljanje zatvorenika građani Crne Gore imaju kada su u pitanju višestruki počinioci.

Bonus video: