Radonjić: SPC je jedina uspješna investicija crnogorske vlasti

Prema ocjeni Radonjića, suverenitet CG je okrnjen, jer je SPC u njoj "vaninstitucionalna, nadustavna sila koja se ponaša onako kako ona hoće"
309 pregleda 0 komentar(a)
Radovan Radonjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radovan Radonjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.04.2012. 12:53h

Univerzitetski profesor i akademik Radovan Radonjić ocijenio je da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokazuje "kao jedina uspješna investicija crnogorske vlasti u posljednjih dvadeset godina".

"Funkcioniše (SPC) besprijekorno, sve pare u nju uložene pokazuju se kao efikasno investirane; ona (SPC) radi punom snagom, ekonomski je čvrsta i za nju ne treba brinuti", izjavio je Radonjić za RTCG, povodom organizovanja vjerskih tribina na Pravnom fakultetu u Podgorici, na kojima učestvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Prema ocjeni Radonjića, studenti su slobodni u ispovijedanju vjere, ali vjerske tribine u obrazovnim ustanovama su nedopustive.

Crna Gora je sekularna država, crkva i država su dva odvojena entiteta, objasnio je Radonjić, koji je ocijenio da je organizovanje pomenutih tribina "grub atak" na sistem obrazovanja.

Prema ocjeni Radonjića, studenti su slobodni u ispovijedanju vjere, ali vjerske tribine u obrazovnim ustanovama su nedopustive

Radonjić je ocijenio da organizovanje takvih tribina nije slučajno, već da je motivisano potrebom "širenja prostora" za djelovanje protiv države Crne Gore.

Prema ocjeni Radonjića, suverenitet Crne Gore je okrnjen, jer je SPC u njoj "vaninstitucionalna, nadustavna sila koja se ponaša onako kako ona hoće i kojoj niko u državi ne zabranjuje da čini ono što ne bi smjela".

Bonus video: