Raonić odnio aparat kući, pa umalo dobio otkaz

Mladić koji je ponio kući aparat koji mu je gutao novac tvrdi da je sve snimio, na Internetu ga nazvali i Robin Hud iz Budve
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 04:28h

Budvanin Siniša Raonić (22) koji je u noći između ponedjeljka i utorka odnio aparat za elektronsku dopunu telefonskih računa iz centra Budve, tvrdeći da je to uradio kako bi dokazao da mašina guta novac, a ne povećava kredit, zamalo je ostao bez posla u udruženju taksista “Alo” u tom gradu.

Naime, Raoniću je, kako tvrdi, direktor taksi udruženja pripremio otkaz zbog toga što je policija dolazila na posao da ga traži zbog krađe aparata.

“Trebalo mi je vremena da im objasnim šta sam uradio, zbog čega me je policija tražila i zašto sam odnio aparat za elektronsku dopunu kući”, rekao je Raonić. On tvrdi da je napravio snimak telefonom kako izvlači novac iz aparata sa kojeg je bravu odvalio pajserom.

“Snimak je dokaz da sam u aparatu pronašao 164 eura, koje sam stavio u plastičnu kesu, iako je po listingu u aparatu trebalo da se nalazi 116 eura”, rekao je Raonić, koji kaže da je snimak pokazao svojim poslodavcima, kako ne bi ostao bez posla. Raonić je ranije rekao “Vijestima” da se prijavio policiji, iako su ga kasnije tražili na poslu.

“Došlo je do nesporazuma. Ja imam snimak razgovora sa policajcem kojem sam prijavio da aparat “guta” novac, koji mi je rekao da će oni to provjeriti. Nijesam želio da čekam da oni reaguju, tako da sam rekao policajcu u tom razgovoru da ću da odnesem aparat za dopunu kući i da ću vlasniku da ostavim kontakt gdje da me traže”, istakao je Raonić, koji je nedugo zatim aparat i odnio kući.

"Robin Hud" pokušao da vrati novac

“Pokušao sam da vratim novac vlasniku aparata u iznosu od 164 eura, ali nijesam ga našao. Čuo sam se sa njim i rekao mi je da je van zemlje. Rekao sam mu da imam snimke, kako vadim novac iz aparata i da imam snimke našeg razgovora. On mi je rekao da zadržim novac iz aparata, da neće pokrenuti tužbu protiv mene, da izbrišem snimke i video, jer nijesam imao pravo da snimam razgovore”, kazao je Raonić “Vijestima”.

On je dodao da je novac još kod njega jer nije imao kome da ga vrati.

“Razmišljao sam da vratim vlasniku koliko je tražio na osnovu listinga 116 eura, a da 48 eura koje su ostale možda poklonim nekom”

“Razmišljao sam da vratim vlasniku koliko je tražio na osnovu listinga 116 eura, a da 48 eura koje su ostale možda poklonim nekom”, kazao je Raonić, kojeg pojedini u komentarima na portalu “Vijesti” nazivaju “Budvanski Robin Hud”. Raonić je dodao da je dobio veliki broj poruka na Fejsbuku i da su pojedini pisali i o drugim aparatima koji “jedu” novac.

Niko ne provjerava ispravnost aparata

Vještak telekomunikacione struke i savjetnik CEZAP-a za pitanja telekomunikacija i energetike Predrag Boljević kazao je da postojeća zakonska regulativa tjera građane da sami uzimaju zakon u svoje ruke.

"Niko ne provjerava ispravnost pomenutih aparata, niti je poznato da postoji neki dokument kojim je to propisano"

“Nije mi poznato da iko u Crnoj Gori provjerava stvari koje se tiču telekomunikacija. Niko ne provjerava ispravnost pomenutih aparata, niti je poznato da postoji neki dokument kojim je to propisano. Kod nas možete da uvezete što vam padne na pamet, jer niko ne traži dokumentaciju kojom će ove stvari biti verifikovane. Aparati za elektronsku dopunu bi trebalo da budu predmet inspekcijskih organa. Greške u aparatima bi morale da budu u nekim granicama koje se ne mjere ni promilima, a ne kao u navedenom slučaju da greška dostiže i 30 odsto”, rekao je Boljević. On je dodao da bi za kontrolu pomenutih uređaja bila potrebna saradnja Inspekcije za elektronske komunikacije i Tržišne inspekcije.

“Ne treba da tjeramo građane da sami uzimaju zakon u svoje ruke kao što je učinio Raonić. Građani nijesu zaštićeni po postojećim zakonima, dok god se to ne promijeni, mislim da ovaj događaj neće biti i posljednji”, naveo je Boljević.

Ljubičasti ne krade

Povodom teksta je ragovala i Vesna Šćepanović izvršna direktorica kompanije „J&A SYSTEM“, koja je kazala da aparat za elektronsku dopunu koji je odnio Raonić nije uređaj te firme.

„Novinar je, ipak, bio u obavezi da navede ime kompanije u čijem je vlasništvu navedeni automat, jer trenutno na crnogorskom tržištu pored naše firme „J&A SYSTEM“ postoje još tri kompanije koje se bave istom djelatnošću i navedeni automat je u vlasništvu jedne od njih. Pisanjem o automatu koji potkrada korisnike, a ne navodeći ime istog, narušeno je naše poslovanje i stvoren je strah kod naših klijenata“, smatra Šćepanović.

Ona je dodala da se automati njene kompanije mogu prepoznati po ljubičastoj boji koja je i zaštitni znak.

Bonus video: