Novinarke traže da Lukšić reaguje na Pobjedin govor mržnje

"U seriji tekstova iznijete su, između ostalog, kvalifikacije: ''ološ”, ”splačina”, ”guska”, ”raspadenica”, ”internet snajperuša”, “ ker u raši“, "profuknjača“, itd", navodi se u pismu
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 11:33h

Povodom višemjesečne diskriminacije, prijetnji i nasilja od strane lista "Pobjeda", koji finasira i kojim upravlja Vlada Crne Gore, Milka Tadić Mijović i Milena Perović Korać iz nedjeljnika "Monitor", Svetlana Broz iz NVO "GARIWO" Sarajevo, Sonja Radošević, slobodna novinarka i članica Instituta za istraživanje genocida i Tanja Pavićević, novinarka "Vijesti", uputile su otvoreno pismo premijeru Igoru Lukšiću.

U pismu se zahtijeva da Lukšić, kao premijer države koja je vlasnik dnevnika "Pobjeda", zatraži od tužilaštva "da pokrene postupak radi sankcionisanja odgovornih lica u toj novini zbog kršenja zakona i diskriminacije po osnovu pola i uvjerenja, kojoj smo izložene već duže vrijeme".

"Vlada na čijem ste čelu finansira i upravlja dnevnim listom 'Pobjeda' i direktno je, pored uredništva tog lista, odgovorna zbog diskriminacije po osnovu pola, uvjerenja, političkog ili drugog mišljenja, širenja mržnje i podsticanja na nasilje, ugrožavanja slobode govora i izražavanja i prijetnji u tekstovima objavljenim u rubrici 'Drugi pišu', pod nazivom 'Pisma iz Sarajeva', tokom 2011. i 2012.

U seriji tekstova iznijete su, između ostalog, kvalifikacije: ''ološ”, ”kurvetina u hlačama”, ”splačina”, ”guska”, ”raspadenica”, ”radodajka”, ”internet snajperuša”, "jebarnik“,“ ker u raši“, "profuknjača“, “moračka kurva“, "dobra pička“, "kilomudićka“, "bize“, "popušili ga“, "splačina“ itd", navodi se u pismu.

"Smatramo da ste kao premijer već trebali da reagujete i pokažete i u našem slučaju bar onoliko odlučnosti kao kada ste od državnog tužilaštva tražili da ispita slučaj u kom ste se osjetili lično povrijeđenim"

Dodaje se da, pored jezika kojim se raspiruje mržnja prema ženama i neistomišljenicima, tekstovi direktno pozivaju na nasilje u brojnim iskazima, kao što su: "zaslužili su batine koje su popili, a biće i repete", "dobiće po svom velecijenjenom prknu", "dobiće nogom u ono ispod leđa", "lupeži zreli za Čepurke" itd.

"Ovakav jezik ne može služiti razumnom i naprednom javnom interesu.

Ustav Crne Gore zabranjuje izazivanje mržnje i netrpeljivosti po bilo kom osnovu (član 7). Ustav jemči i nepovredivost psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava (član 28), porodičnog i privatnog života (član 40) i zabranjuje diskriminaciju po osnovu pola.

Prema Zakonu o medijima Crne Gore "zabranjeno je objavljivanje informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv osoba ili grupe osoba zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, vjeri, naciji, etničkoj grupi, polu ili seksualnoj opredijeljenosti".

Shodno Zakonu o medijima država je, kao i drugi osnivači medija, odgovorna za objavljene programske sadržaje. Takođe, prema Zakonu o obligacionim odnosima, država kao pravno lice odgovara za štetu koju njeni organi prouzrokuju trećem licu, u vršenju ili u vezi sa vršenjem svojih funkcija".

Potpisnice pisma su uvjerene da je serijal objavljen u "Pobjedi" politički motivisano nasilje da bi se spriječio njihov i profesionalni angažman ostalih koji su predmet tog brutalnog serijala, kako na rasvjetljavanju odgovornih za ratne zločine počinjene u prošlosti u ime građana Crne Gore, tako i na osvjetljavanju netransparentnih poslova i veza državnog, privrednog i kriminalnog vrha.

"Ako i nakon našeg obraćanja ništa ne preduzmete, smatraćemo da ste Vi i Vlada kojom predsjedavate nalogodavac izazivanja i podsticanja mržnje i diskriminacije po osnovu pola i mišljenja, pozivanja na nasilje i to preko medija u vlasništvu države"

"Smatramo da ste kao premijer već trebali da reagujete i pokažete i u našem slučaju bar onoliko odlučnosti kao kada ste od državnog tužilaštva tražili da ispita slučaj u kom ste se osjetili lično povrijeđenim.

Ako i nakon našeg obraćanja ništa ne preduzmete, smatraćemo da ste Vi i Vlada kojom predsjedavate nalogodavac izazivanja i podsticanja mržnje i diskriminacije po osnovu pola i mišljenja, pozivanja na nasilje i to preko medija u vlasništvu države.

Izostanak reakcije potvrdio bi sumnje da je politički vrh svjesno kreirao ambijent u kome država godinama nezakonito ima vlasništvo nad 'Pobjedom', kako bi se obračunavao sa neistomišljenicima", navodi se u pismu.

Dodaje se da će potpisnice, kako bi se zaštitile, o "ovom nasilju u kontinuitetu nad nama obavijestiti relevantne međunarodne institucije i organizacije koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava, borbom protiv diskriminacije, zaštitom slobode govora i spriječavanjem politički motivisanog nasilja".

Galerija

Bonus video: