Organska proizvodnja u Crnoj Gori: Teško prodati zdravu hranu

U Crnoj Gori postoji oko 100 registrovanih organskih proizvođača koje Ministarstvo podržava kroz dva vida pomoći
137 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto, Foto: Savo Prelević
Okrugli sto, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2012. 09:03h

Danilovgrađanin Veselin Jovović jedan je od sto poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori koji su se odlučili za organsku proizvodnju. Na imanju od skoro 20 hiljada kvadratnih metara, Jovović uzgaja zdravo povrće.

Za proizvodnju organske hrane, kako je kazao “Vijestima” odlučio se nakon saznanja da je proizvodnja takve vrste trend u cijelom svijetu.

On je ispričao da je najveći problem plasman na tržište i da je za to potrebna velika podrška države. Jovović se za plasman svojih proizvoda snašao osluškujući potrebe velikih hotelijera, pa sada svakodnevno hotelima duž primorja dostavlja 15 vrsta začinskog bilja.

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević poručio je juče sa okruglog stola pod nazivom ,,Proizvodnja organske hrane u Crnoj Gori - izazovi i mogućnosti“ da ekološka država ima obavezu da razvija organsku proizvodnju uz intenzivniji rad na promociji i marketingu tih proizvoda.

"Činjenica da se u Crnoj Gori još koristi nizak nivo mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja, kao i da je zemljište očuvano od zagađenja, predstavlja odlično polazište za razvoj ove proizvodnje", kazao je on.

On je kazao da u Crnoj Gori postoji oko 100 registrovanih organskih proizvođača koje Ministarstvo podržava kroz dva vida pomoći.

"Prvo je finansijska podrška, što znači da ako je iznos podrške 150 eura po hektaru, za organsku proizvodnju je dva puta veći. A druga je vezana za program koji sprovodimo sa Danskom za razvoj organske proizvodnje", naveo je Milošević.

Još oko 50 proizvođača želi da se bavi organskom proizvodnjom hrane.

Bonus video: