"Vodenica" u gubitku: Funkcioneri jeli "na odloženo"

Bio jedan od obilježja turističkog imidža Kolašina, a posljednje tri godine poslovao je u sklopu opštinskog preduzeća
293 pregleda 0 komentar(a)
Vodenica Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Vodenica Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 10.04.2012. 21:28h

Najčuveniji kolašinski ugostiteljski objekat, nacionalni restoran „Vodenica“, ne radi već 25 dana. Zatvoren je po nalogu Inspekcije rada, zbog neuplaćenih doprinosa za desetak zaposlenih.

Taj objekat godinama je jedan od bitnih obilježja turističkog imidža Kolašina, a posljednje tri godine poslovao je u sklopu DOO “Kol-Turs”, preduzeća koje je osnovala Opština. Nekoliko dana nakon zatvaranja odbornici vladajuće koalicije odlučili su da ukinu i preduzeće, a da se restoran u narednom periodu da pod zakup.

Nastojanje opozicije da sazna kolike to dugove preuzimaju građani, ostalo je bez rezultata.

Nastojanje opozicije da sazna kolike to dugove preuzimaju građani, ostalo je bez rezultata. Više sreće nije imala ni novinarka „Vijesti“, a iz lokalne uprave su obećali „da će u narednom periodu biti transparentno saopšteno “kakav je finansijski bilans trogodišnjeg poslovanja 'Kol-Tursa'“.

Ne zna se koliki su dugovi

Odbornik SDP-a Bojan Zeković kaže da je saglasan sa namjerom da se Opština rastereti troškova preduzeća koje negativno posluje, ali tvrdi da ionako prezadužena Opština preuzima dodatne dugove za koje se ne zna koliko iznose i kako su nastali.

Preuzeti u ime građana koji su nam dali povjerenje dugovanja, za koja ne znamo kako su nastala, čak ni koji je njihov iznos, pokazatelj je krajnje neozbiljnosti.

Restoran “Vodenica”, prema nezvaničnim informacijama, ipak nije negativno poslovao, ali je nedostatak novca za doprinose radnicima, oko 18.000 eura, stvoren velikim brojem nenaplaćenih potraživanja.

U tom ugostiteljskom objektu pojedini opštinski funkcioneri, prilikom poslovnih sastanaka, ali i privatno, jeli su i pili „na odloženo plaćanje”. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, neki od računa opštinskih čelnika neplaćeni su više od pet godina.

Sve to nijesmo mogli potvrditi kod v.d. direktora Spasoja Bulatovića kojem je minula dva dana telefon bio isključen. Bulatović je v.d. direktora od 2009. godine, a iako je preduzeće formirano, tokom tog perioda nijesu izabrani organi upravljanja - Upravni odbor i izvršni direktor, što je bila zakonska obaveza.

U tom ugostiteljskom objektu pojedini opštinski funkcioneri, prilikom poslovnih sastanaka, ali i privatno, jeli su i pili „na odloženo plaćanje”.

“Slažem se da je trebalo kada je preduzeće osnovano, formirati i organe upravljanja. To nije urađeno i ne znam zbog čega je to tako”, rekao je Šuković.

On nije želio da komentariše nezvanične pretpostavke prema kojima je ukidanje preduzeća motivisano ličnim intersima, odnosno namjerom da se nekom privatniku zakupom obezbijedi dobar prihod u narednom periodu. Navodno, nekoliko opštinskih funkcionera, ali i jedan od lidera kolašinske opozicije namjeravaju da postanu zakupci tog prestižnog objekta.

Spor oko vlasništva

Oko vlasništva nad objektom NR „Vodenica“ paralelno sa aktuelnim dešavanjima traje i sudski spor. Naime, Ministarstvo odbrane Crne Gore osporilo je Opštini Kolašin vlasništvo nad pomenutim objektom i legitimisalo se kao vlasnik dijela te imovine.

Opština Kolašin je sedamdesetih kupila mlin za potrebe organa narodne odbrane, tako da sadašnje Ministratvo odbrane polaže pravo na taj prostor u kojem je i kuhinja restorana.

Opština Kolašin je sedamdesetih kupila mlin za potrebe organa narodne odbrane.

Sve je to ishodovalo donošenjem z aključka Vlade 12. januara 2012, kojim je data saglasnost za ustupanje na privremeno upravljanje i korišćenje Opštini Kolašin, bez naknade i na period od pet godina. To je izazvalo dodatne nedoumice kod nekih opozicionih klubova.

“Da stvar bude još čudnija kada je to preduzeće osnovano zgrada koju koristi nije bila u opštinskom vlasništvu, dok danas, kada je država dala taj objekat Opštini na korišćenje oni odlučuju da ugase preduzeće, a državni objekat koji nam je ustupljen na korišćenje daju u zakup”, rekao je Zeković.

Bonus video: