Green home traži da se što prije nađe lokacija za deponiju u Farmacima

"Požari u ovakvim situacijama nijesu bezazleni i ne predstavljaju rizik samo po materijalna dobra već i po zdravlje ljudi", upozorili su iz „Green homa“
57 pregleda 0 komentar(a)
Deponija Sitnica, Foto: Vesko Belojević
Deponija Sitnica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.04.2012. 17:45h

Nevladina organizacija „Green home“ pozvala je Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada da u najkraćem roku pokrene postupak za pronalaženje nove lokacije za deponovanje biljnog otpada.

Kako su saopštili požar koji je trajao nekoliko dana u krugu dvorišta Javnog preduzeća „Zelenilo“ na obali Sitnice u Farmacima, koje služi kao privremena lokacija za besplatno odlaganje biljnog otpada, zabrinjava ih- kako sa aspekta bezbjednosti i zdravlja ljudi koji žive u neposrednoj blizini, tako i sa aspekta životne sredine.

"Izmještanje privremene deponije biljnog otpada na sigurniju lokaciju na kojoj bi bila izgrađena po najstrožim i najsavremenijim standardima predstavlja trajno rješenje koje bi doprinijelo poboljšanju stanja u oblasti upravljanja otpadom u Podgorici, ali i kao model za buduće slične deponije u Crnoj Gori", poručili su iz te NVO.

Oni su dodali da je smisao i razlog postojanja deponije upravo siguran i efikasan način odlaganja otpada, što nije slučaj sa paljenjem biljnog otpada u okviru JP „Zelenilo“.

Neophodno procijeniti rizike od požara

Kako su kazali požar na toj deponiji nije prvi slučaj paljenja otpada.

"Smatramo da je bilo neophodno na vrijeme procijeniti eventualne rizike od požara jer se ipak radi o deponiji biljnog otpada, koja je kao takva lako zapaljiva, posebno u ljetnjim mjesecima i u tom slučaju neophodne su veće mjere predostrožnosti. Požari u ovakvim situacijama nijesu bezazleni i ne predstavljaju rizik samo po materijalna dobra već i po zdravlje ljudi", upozorili su iz „Green homa“.

Naročito su ugroženi djeca, stariji, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima

Iz te NVO saopštili su da dim požara (biljnog, šumskog) sadrži čestice različite veličine, vodenu paru i gasove, uključujući ugljen-monoksid, ugljen-dioksid i različite azotne okside. Veće čestice vidljive su golim okom i sadrže sagorjeli otpad koji može izazvati iritaciju nosa, grla i pluća, dok sitnije čestice kao i gasovi, dovoljno su male da bi se udahnule duboko u pluća i mogu negativno uticati na ljudsko zdravlje.

U tom smislu naročito su ugroženi djeca, stariji, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima.

Oni su kazali i da posebno pitanje predstavlja zaobilaženja zakonske regulative prilikom određivanja lokacije kao deponije, jer privremena rješenja ne zahtijevaju prolazak kroz sve zakonske procedure kojima bi bila podvrgnuta deponija stalnog karaktera, posebno po pitanju sigurnosnih elemenata.

Bonus video: