Ako rodbina ne umanji trošak, svadba košta malo bogatstvo

Po gostu se stolica plaća, zavisno od renomea restorana, od 12 eura u restoranu “Ribnica” do 35 eura u hotelu “Crna Gora"
644 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 19:28h

Od 1. januara do 30. marta ove godine u Gavnom gradu je sklopljeno 150 brakova koliko i prethodne godine u isto vrijeme i očigledno je da odluku o zajedničkom životu 300 ljudi nije poremetilo sujevjerje da u prestupnoj godini ne valja formirati porodicu.

Više od sujevjera mlade bračne parove brine kako da sakupe pare da bi organizovali svadbu u podgoričkim restoranima . Po jednom gostu stolica se plaća, zavisno od renomea restorana, od 12 eura u restoranu “Ribnica” do 35 eura u hotelu “Crna Gora”.

U restoranu SC “Morača” stolica košta 25 eura, u cijenu je uračunata cjelokupna ponuda, čak i parking mjesta za sve goste. U restoranu “Gošović” na Zlatici stolica košta 23 eura, a porodica koja pravi veselje treba da obezbijedi “kratko piće”. U tom restoranu imaju zakazane vikende za veselja do početka jula.

U restoranu “Bianca”, koji je takođe specijalizovan za svadbena i druga veselja, stolica košta 16 eura u koje su uračunati čorba, salata, hljeb, glavno jelo kao i apartman za mladu i šampanjac za svečani čin. Sve ostalo mora da obezbijedi porodica slavljenika. Pečenje, meze, kolače, dodatne salate, kompletno piće, muziku, snimatelja i fotografa... Lako je izračunari ako pozovete 230 gostiju svadba će da vas košta oko 8.000 eura. Za taj novac mladi par bi mogao sebi priuštiti jedno dobro putovanje, kupiti plac van grada ili automobil.

Treba još platiti vjenčanicu, nakit za mladu, odijelo za mladoženju i novu garderobu za sve članove porodice.

Skupa i dokumentacija

Da bi se zakazalo vjenčanje neophodno je izvaditi dokumenta potrebna za vjenčanje i za oboje to košta 20 eura. Ako želite da se vjenčate u prostorijama Opštine to će vas koštati 20 eura, a ukoliko želite da vam matičar dođe u restoran ili na neko posebno mjesto, potrebno je da uplatite još 100 eura. Ako želite da se vjenčate u crkvi morate častiti sveštenika.

Prvi trošak mladih mogu umanjiti rođaci, prijatelji , kumovi i gosti svadbe, jer po običaju čašćavaju mladu novcem.

Prvi trošak mladih mogu umanjiti rođaci, prijatelji , kumovi i gosti svadbe, jer po običaju čašćavaju mladu novcem.

Ali ako se odluče za “inkognito” svadbu moraju računati da će im bliži rođaci, oni koji vole velika veselja i govore, do kraja života prigovarati da su ih uskratili za sve ono što donosi velika ceremonija.

Iskušnja oko nalaženja ili kupovine stana, ako im već nijesu rodiitelji to obezbijedili ili oni sami, posla, djeca, dolaze nakon veselja pa bilo ono raskošno ili skromno.

Fotoreportera "Vijesti" nije strah

Vesko Belojević, fotoreporter “Vijesti” će u bračnu luku uploviti za nekoliko dana, i iako smo u prestupnoj godini kaže da njega i njegovu buduću suprugu to uopšte ne plaši.

"Na priče kako se ne valja vjenčati u prestupnoj godini se ne obazirem. Mislim da su to bapske priče kojima ne treba pridavati previše pažnje. Moj veliki prijatelj se oženio prije četiri godine i ima dvoje prelijepe i zdrave djece i veoma skladan i zdrav brak, tako da je on najbolji primjer da su priče o tome, kako se ne treba ženiti u prestupnim godinama, zasnovane na sujevjerju bez osnova. Upravo činjenica da on ima tako kvalitetan brak je i mene motivisala da se oženim baš ove godine. Uostalom svaka prestupna godina je ujedno i olimpijska, a godina u kojoj se održavaju Olimpijske igre je praznik za cijeli svijet. Olimpijski pokret je svijetu donio toliko dobrog, iako se Igre održavaju u prestupnim godinama", kazao je budući mladoženja Vesko Belojević.

Jeste prestupna, ali i olimpijska

Svake četvrte, olimpijske godine, koja je ujedno prestupna, počnu priče o tome kako se ne treba vjenčavati u godini u kojoj februar ima 29 dana.

Sujevjerje kod nas ima duboke korijene, pa i vjerovanje da sklapanje braka u tekućoj godini nije poželjno i da takav brak nije održiv na duži period. Međutim, ni neuobičajeno hladan februar, ove godine nije pokolebao mnoge da započnu bračni život.

U Sekretarijatu za lokalnu samoupravu tražili smo podrobnije podatke koliko je zaista istina da građani glavnog grada izbjegavaju da stanu na ludi kamen u prestupnim godinama, ali sudeći po zvaničnim podacima novija pokoljenja nijesu previše zazirala od braka ove godine.

Sujevjerje kod nas ima duboke korijene, pa i vjerovanje da sklapanje braka u tekućoj godini nije poželjno i da takav brak nije održiv.

U Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Glavnog grada kažu da se prilikom podnošenja zahtjeva za sklapanje braka tokom prestupnih godina često priča na tu temu, ali da se sve uglavnom završi na šalama.

"Tradicionalno je prisutna priča kod samih supružnika prilikom prijavljivanja svoje namjere matičaru da žele sklapanje braka, ali to nije i razlog za eventualno odustajanje od ulaska u bračnu zajednicu", dodala je Mišela Manojlović. Priča o tome kako je baksuz sklapati brak tokom prestupne godine traje decenijama unazad, ako ne i duže, ali za tako nešto nema konkretnih dokaza.

"Što se tiče evidencije o broju sklopljenih brakova i broju razvedenih brakova za ranije prestupne godine Sekretarijat za lokalnu samoupravu nema takve podatke i ne vodi takvu evidenciju", dodala je Manojlović.

Galerija

Bonus video: