Pejović: Albanci nas moraju pitati o nuklearki u Skadru

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine tvrdi da Albanija ne poštuje međunarodne propise
0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2012. 10:34h

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović ocijenila je da bi građani Crne Gore trebalo da odlučuju o izgradnji nuklearne elektrane, koju u Skadru planira da izgradi Albanija.

Pejović je pojasnila da susjedi nijesu ispoštovali, niti postupili u skladu sa međunarodnom ESPO konvencijom, po kojoj države bez konsultovanja sa susjedima, ne mogu raditi projekte koji utiču na životnu sredinu regiona.

ESPO konvencija odnosi se na pravovremeno obavještavanje o prekograničnom uticaju, ukoliko zemlje na svojoj teritoriji realizuju projekte koji mogu imati posrednog ili direktnog uticaja na životnu sredinu i prirodno orkuženje država regiona. Pejović je istakla da bi za projekat izgradnje nuklearnih elektrana i Crna Gora morala organizovati javne rasprave.

“Za takav plan i mi bi morali da organizujemo javne rasprave, a kako sada stvari stoje naša javnost nije spremna da podrži odluku o izgradnji nuklearne elektrane u neposrednoj blizini. Osim toga naša zemlja je i zabranila promet nuklearnih materijala, osim za naučno – istraživačke djelatnosti”, kazala je Pejović.

Iako je albanski premijer Salji Beriša prije nekoliko mjeseci, dok je boravio u Crnoj Gori, kazao da su za neko vrijeme odloženi planovi o izgradnji nuklearne elektrane, Pejović smatra da izjave najviših zvaničnika Albanije govore da nijesu odustali od korišćenja te vrste energije.

“Vjerovatno će zbog podozrenja ljudi u Albaniji i Crnoj Gori morati da kvalitetnije ispitaju donošenje takve odluke. Ako zbog ničega drugog to zbog onog na šta su manje obraćali pažnju – seizmike i geološkog sastava tog područja”, upozorila je ona.

Pejović je kazala da su Albanci već neko vrijeme radili na fizibiliti studiji, kako bi vidjeli kakva je ekonomska, kadrovska i investiciona projekcija koštanja izgradnje nuklearnih elektrana

Pejović je kazala da su Albanci već neko vrijeme radili na fizibiliti studiji, kako bi vidjeli kakva je ekonomska, kadrovska i investiciona projekcija koštanja izgradnje nuklearnih elektrana, kao i kako će riješiti probleme koje sada imaju da bi u sprovođenje planova krenuli što prije.

“Tačno je da su se zaustavili nakon priče o Fukušimi, jer je nakon incidenta traženo od svih drugačije usmjerenje i promišljanje u toj oblasti”, kazala je Pejović.

Beriša je prilikom posjete Crnoj Gori u janurau kazao da je “nuklearna energija najčistija i najispilativija”, ali da je projekat na čekanju.

"Kao što je poznato ta oblast je poznata po tektonskim pomjeranjima. Taj projekat smo stavili sa strane dok nauka ne da odgovore i ne riješi nedoumice", kazao je Beriša.

Planirana nuklearna elektrana bila bi vazdušnom linijom udaljena 50 kilometara od Podgorice, a ranije je upozoreno da bi taj projekat doveo u pitanje bezbjedonosno stanje u čitavom regionu.

Bonus video: