Sveštenik koji je prekinuo skup Jehovinih svjedoka nije kriv

Zeković se skupu tada obratio riječima: “Vi ste zlo sjeme i sekta koja neće klijati na ovim prostorima, živi nećete održati skup u Danilovgradu"
657 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 02:58h

Sudija Osnovnog suda u Danilovgradu Vladimir Novović presudio je da sveštenik Srpske pravoslavne crkve Slobodan Zeković nije kriv zato što je prije godinu dana u prostorijama Zavičajnog muzeja sa još dvadesetak osoba prekinuo skup Jehovinih svjedoka.

Zeković se, inače, skupu tada obratio riječima: “Vi ste zlo sjeme i sekta koja neće klijati na ovim prostorima, živi nećete održati skup u Danilovgradu i najbolje je da odmah napustite skup, jer vam u tom duhu ne garantujemo život”.

Novović je odluku obrazložio tvrdnjom da Zeković nije prekršio zakon, jer Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci nijesu održali javni, već vjerski skup sa elementima vjerskog obreda u skupu i vjerske pouke.

“Ovakvi vjerski poslovi se mogu vršiti u crkvama, hramovima, službenim prostorijama vjerskih zajednica, dvorištima i grobljima vezanim za te objekte, ukoliko čine jednu cjelinu, a van ovih prostorija tek nakon pribavljenog odobrenja nadležnog opštinskog organa uprave, koje kritičnom prilikom organizatori nijesu imali”, navodi se u obrazloženju presude.

Mjesto okupljanja

Radinović: Ne štite se građani

Novović konstatuje da su Jehovini svjedoci skup prijavili policiji, što, prema njegovom mišljenju, nije po zakonu, jer je riječ o vjerskom skupu: “Zbog toga nema dokaza da je spriječen javni skup organizovan u skladu sa zakonom, jer bitna je sadržina skupa, a ne forma u kojoj je prijavljen”.

Advokat koji zastupa Jehovine svjedoke Dejan Radinović ocijenio je da taj proces pokazuje kako oni koji ruše ustavni poredak i čine najteža krivična djela protiv slobode građana, neće krivično odgovarati ili će odgovarati nesrazmjerno svojim zločinima.

Crna Gora, rekao je, gubi pravo da se naziva sekularnom državom: “Sramota je za Crnu Goru da 2012. godine ne štiti svoje građane”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: