Radinović: Za deset godina na tretman primljeno oko 450 osoba

Direktor Javne ustanove na Kakarickoj gori kazao je da je osnovni uslov za prijem u tu ustanovu autentična motivacija klijenta za tretman i posjedovanje ljekarskog uvjerenja o mogućnosti prijema na kolektivni smještaj
141 pregleda 0 komentar(a)
Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2018. 12:49h

U Ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, u proteklih deset godina, na tretman je primljeno više od 450 osoba koji su ispunili uslove, saopštio je direktor, Aleksandar Radinović.

On je kazao da Javna ustanova ove godine slavi deset godina rada u toku kojih je, kako je rekao, postala referentna ustanova za tretman bolesti zavisnosti u Crnoj Gori.

„Ustanova je prepoznata po profesionalnom odnosu, rehabilitaciji i podršci više od 450 klijenata koji su do sada bili na tretmanu“, rekao je Radinović agenciji MINA.

On je saopštio da su prošle godine na tretman primljena 82 pacijenata, a u prva četiri mjeseca ove godine njih 30, od toga 26 muškaraca i četiri žene.

„Trenutno na tretmanu imamo ukupno 48 klijenata, od toga na rezidencijalnom dijelu tretmana 25, a na nerezidencijalnom 23“, rekao je Radinović dodajući da su za tretman najčešće zainteresovane osobe između 30 i 40 godina.

Kako je objasnio, osnovni uslov za prijem u JU je autentična motivacija klijenta za tretman i posjedovanje ljekarskog uvjerenja o mogućnosti prijema na kolektivni smještaj.

„Rad podrazumijeva individualne i grupne psihoterapije, koje čine osnov tretmana, zatim psihološke radionice, radno-okupacionu terapiju, sportsko-rekreativne aktivnosti i zahtijeva aktivno uključivanje klijenta u proces oporavka“, naveo je Radinović.

On je istakao da je grupna psihoterapija, kao osnova rada sa klijentima, značajna jer pruža mogućnost da se u početnoj fazi suoči sa destuktivnim obrascima po kojima fukcioniše, a u kasnijem periodu i sa svim promjenama koje program nalaže kao uslov kvalitetne apstinencije.

„Grupe im omogućavaju da, u sigurnoj atmosferi, razviju kvalitetne i bliske odnose sa drugim ljudima, da nauče da uspješno upravljaju svojim emocijama i da preuzmu odgovornost“, kazao je Radinović.

Radinović je rekao da individualne terapije sprovode članovi stručnog tima koji su, pored osnovnog visokoškolskog obrazovanja, dodatno edukovani i da je cilj tog vida terapije da ohrabruje i motiviše klijenta, ali i da kod njih razvije sposobnost za racionalno ponašanje i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Kako je naveo, radno-okupaciona terapija je osmišljena na način da omogućava klijentima da se osjećaju korisno, da vide rezultate svog rada, da stvaraju pozitivan odnos prema radnoj disciplini, da stiču radne navike, kao i da razvijaju samodisciplinu.

Radinović je kao značajan segment tretmana istakao porodičnu terapiju, koja se odvija nakon šestog mjeseca boravka klijenta u Ustanovi.

„Bolest zavisnosti ne pogađa samo pojedinca već i cijelu porodicu koja zbog višegodišnje disfunkcionalnosti njenog člana i sama poprima neprilagođenost, negativne stavove, formira mehanizme na konceptu trajnog nepovjerenja koje se prenosi na sve sfere funkcionisanja. Mijenjanjem odnosa u porodici, obrazaca ponašanja i načina komunikacije ona postaje značajan faktor podrške“, rekao je on.

Za sprovođenje programa rehabilitacije i resocijalizacije, prema riječima Radinovića, zadužen je tim stručnjaka različitih profila - psihijatri, psiholozi, defektolozi, socijalni radnici, profesor sporta i fizičke kulture, referenti za radno-okupacionu terapiju.

„Kontinuiran rad na unapređenju kvaliteta usluga koje pružamo je odrednica našeg dosadašnjeg rada, pored značajnih aktivnosti koje smo preduzeli unapređujući sadržaje tretmana, naš najveći projekat u deceniji rada za nama je otvaranje Centra za zavisnice. Na ovaj način smo proširili kapacitete i omogućili populaciji žena stacionaran tretman u našoj ustanovi“, rekao je on.

Radinović je ukazao da je cijena rezidencijalnog tretmana za crnogorske, a i strane državljane hiljadu eura na mjesečnom nivou.

Kako je dodao, zahvaljujući Glavnom gradu, koji u najvećem dijelu finansira rad naše ustanove i Ministarstvu rada i socijalnog staranja participacija porodice u troškovima tretmana je umanjena sa dotadašnjih 333 eura na 230 eura mjesečno.

Radinović je saopštio da su do sada opštine Tivat i Danilovgrad prepoznale značaj finansijske podrške porodicama zavisnika i preuzele plaćanje participacije i time omogućile sugrađanima veću dostupnost toj vrsti tretmana.

Prema njegovim riječima, najveći izazov sa kojim su se sreli, kada je u pitanju prijem klijenata i njihova zainteresovanost za tretman, je autentična motivacija da mijenjaju destruktivne obrasce u svom ponašanju, rade na ličnom razvoju i time postanu aktivni učesnici terapijskog procesa.

„Prepoznajući ovo do sada smo realizovali niz projekata radeći upravo na jačanju svijesti javnosti, pružanju stručnih informacija a u cilju suzbijanja stigmatizacije zavisnika i rušenja predrasuda o bolesti zavisnosti“, kazao je Radinović.

On smatra da je neophodno nastaviti sa svim onim u čemu su bili uspješni, a takođe naći i sistemske modalitete za aktivnije učešće svih društvenih subjekata kako bi se odgovorilo na brojne izazove koje donosi rad sa ovom populacijom.

Danas, kako navodi Radinović, rad Ustanove prevazilazi okvire lokalnog, a dobar program rada omogućava klijentima da uspostave dugotrajne i kvalitetne apstinencije.

„Sa ponosom ističemo da su brojni klijenti koji su prošli program u našoj ustanovi danas korisni članovi društva, osnovali su porodice, uspješni u poslovima kojima se bave i potpunosti uklučeni u životne tokove“, zaključio je Radinović.

Bonus video: