Vuković: Nabavke ljekova i dalje dobijaju povlašćeni

Firma Osmi red-D je i ranije imala problema sa nelojalnom konkurencijom na tržištu, kazala je direktorica
277 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 07:25h

Angelina Vuković, direktorica kompanije Osmi red-D izjavila je „Vijestima“ da se situacija u javnim nabavkama medicinske opreme na tržištu Crne Gore počela malo mijenjati nabolje od kada su internacionalizovali to pitanje i u maju 2010. godine o problemima obavijestili javnost putem pres konferencije. Takođe, o problemu su obavijestili i američku ambasadu.

"To je bilo u maju 2010. godine. Od kada smo obavijestili međunarodnu javnost, neke stvari su se pomakle. Pooštrene su kontrole na tenderima. Drugo, firme koje su učestvovale na tenderima morale su da zaposle ljude sa kvalifikacijama koje je za to zakon predviđao. Do tada je bilo dosta firmi koje su imale samo dva zaposlena i nijesu ispunjavali zakonsku regulativu", objasnila je Vuković.

Osmi red-D se, prema njenim riječima, 18 godina bavi prodajom medicinske opreme na domaćem tržištu, a ranije su i te kako imali problema sa nelojalnom konkurencijom na tržištu, ali i sa pojedinim sumnjivim odlukama Fonda za zdravstveno osiguranje u vezi s javnim nedmetanjima.

Obratili su se ambasadi SAD-a jer prodaju proizvode američkih kompanija u Crnoj Gori i žele da ih upoznaju sa problemima na koje su nailazili u svom poslu.

Vuković je dodala da su se stvari počele mijenjati nabolje nakon njihovog javnog obraćanja javnosti prije dvije godine.

"Ostale veledrogerije zaposlile su potreban kadar da bi mogle da rade. Na tenderima se situacija, takođe, mijenja u dijelu gdje mi učestvujemo u nadmetanjima. Opreznije se pristupa jer znaju da ćemo mi uložiti prigovor ukoliko bude neregularnosti. Generalno, mogu reći da se situacija mijenja, ali se i dalje dešava da posao dobije povlašćena firma i po mnogo višoj cijeni od najbolje ponude", kazala je Vuković.

"Sve je teže i teže..."

Na pitanje da li učesnici na tenderima koji žele pošteno i ozbiljno da se bave tim poslom mogu pristojno živjeti od svog rada, imajuću u vidu da i dalje postoje pojedine privilegovane firme i u nabavci ljekova i nabavkama medicinske opreme, Vuković je odgovorila:

“Kao vlasnik firme koja radi 18 godina nijesam stekla nikakvo bogatstvo. Do sada smo uspijevali da isplaćujemo zarade i doprinose za 18 zaposlenih, ali sve je teže i teže. Mi imamo medicinski servis, opremu, apoteku, konsalting za strance“.

Vrijednost godišnjih nabavki standardnog potrošnog medicinskog materijala kreće se od milion i po do dva miliona eura

Vrijednost godišnjih nabavki standardnog potrošnog medicinskog materijala (za operacione blokove, plastika i ostalo za anesteziju) kreće se, prema njenim riječima, od milion i po do dva miliona eura.

Nakon pisanja „Vijesti” objavili 15 rješenja

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki nakon kritike “Vijesti” da više od mjesec nijesu objavili nijednu odluku na svom veb sajtu, u petak je objavila 15 novih rješenja, na čijim zaglavljima stoji datum 2. april ove godine.

Između ostalih, Komisija je postupajući po žalbi firme Farmegra poništila u cjelini postupak javne nabavke-šoping metodom Doma zdravlja iz Budve koja se ticala nabavke reagensa. Na ovom nadmetanju prethodno je naručilac sporne nabavke izabrao ponudu podgoričke firme Baypharm, koja je sadržala najnižu cijenu.

Komisija je ukazala na nepravilnosti u pogledu ispravnosti dostavljenih ponuda, kao i da je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača izabrana prije isteka roka za žalbu na zapisnik o javnom otvaranju ponuda. Dom zdravlja Budva poziv za novu nabavku treba da objavi u roku od osam dana.

Galerija

Bonus video: