Romsku djecu prodaju za od 4.000 do 15.000 eura

Svaka druga pripadnica RAE populacije svakodnevno je izložena porodičnom nasilju
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 18:45h

Romkinje i Egipćanke u Crnoj Gori izložene su najgrubljim oblicima kršenja osnovnih ljudskih prava kao što su prisilni brakovi i kupovina i prodaja djevojčica koja se kreće od 4 do 15 hiljada eura, a svaka druga pripadnica RAE populacije svakodnevno je izložena porodičnom nasilju.

Te podatke iznijele su romske i egipćanske aktivistkinje na sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost.

Predstavnica Centra za Romske inicijative (CRI) i ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade Ana Lind Fana Delija ocijenila je da se položaj te populacije poboljšao u odnosu na predhodnu deceniju, i da o tome svjedoči sve veći broj Romkinja aktivistkinja za veća prava i bolji položaj u društvu: “Ali su to i dalje pojedinačni primjeri dobre prakse”.

Delija je saopštila da u Crnoj Gori živi 8,3 hiljada Roma, i naglasila kako su oni i dalje diskriminisani po brojnim pitanjima, što je naročito izraženo kod žena: “U pitanju je dvostruka diskriminacija - kao pripadnica nacionalne manjine ali i zbog pola”.

Prema njenim riječima, djevojčice koje pripadaju RAE populaciji izložene su najgrubljim oblicima kršenja ljudskih prava, “što se osim ugovorenog braka ogleda i u trgovini njima, a cijena se kreće od četiri do 15 hiljada eura.

“Apelujem na angažman cjelokupnog društva u rješavanju tog problema, i pozivam državu da primjenjuje zakonske mjere i edukuje Rome o štetnosti takvog ponašanja i mogućim sankcijama i posljedicama”, poručila je Delija.

Ona je kazala kako je veoma uočljiv problem porodičnog nasilja nad Romkinjama: “U slučajevima kada to prijave, sa njima se ophodi na ponižavajući način i ne dobijaju adekvatan tretman”.

“Nadležne institucije u tim slučajevima se najčešće pozivaju na romske običaje i tradiciju i time umanjuju ozbiljnost problema... Svaka druga Romkinja i Egipćanka u Crnoj Gori svakodnevno je izložena nasilju, a prinuđene su da ostanu u tim nasilnim vezama zato što ne mogu same da se izdržavaju”, rekla je Delija.

Predsjednik ženske RAE mreže Prva Behija Ramović kazala je da je neophodno podstaći Romkinje na veći društveni i politički angažman, i da je u tom cilju ta NVO u saradnji sa CRI sprovela istraživanje o mišljenju političkih partija po tom pitanju.

“Preporuke političkih partija bile su da se insistira na formalnom i neformalnom obrazovanju, promjeni tradicionalnih shvatanja o položaju žena, njihovoj većoj informisanosti o pripadajućim pravima i primjeni afirmativne akcije”, saopštila je Ramovć.

Predsjednica Odbora Nada Drobnjak upozorila je da o stvarnom položaju pripadnika RAE populacije govore podaci CEDEM-ovog istraživanja, na osnovu kog 65 odsto građana Crne Gore smatra da je teško biti Rom, 77 odsto ne smatra da im treba pružiti iste uslove pri zapošljavanju, a 27 odsto ih ne bi željelo Rome u komšiluku.

Galerija

Bonus video: