Blokirane žalbe na sumnjive nabavke Montefarma

Prema podacima dostupnim putem veb sajta, posljednje odluke su objavljene 24. februara
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 08:35h

Novoj petočlanoj Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki kojom predsjedava Suzana Pribilović, Vlada je udvostručila visinu mjesečnih neto zarada u odnosu na primanja činovnika koji su ranije radili u ovoj instituciji, ali za više od mjesec dana rada Komisija nije objavila nijednu odluku.

Prema podacima dostupnim putem veb sajta, posljednje odluke su objavljene 24. februara.

Mjesečna neto zarada jednog člana Komisije sada je viša od 1.100 eura i u rangu je primanja crnogorskih sudija, što do sada nije bio slučaj.

Kako „Vijesti“ saznaju iz nekoliko pouzdanih izvora, više pristiglih žalbi na tender Javne apotekarske ustanove Montefarm čiji je tender za nabavku ljekova u više segmenata bio diskutabilan najvjerovatnije neće biti ni razmatrane. Te žalbe zavedene su u Komisiju, inače, još prije dva mjeseca.

„Vijesti“ saznaju, takođe, da se zakazivanje sjednice Komisije na kojoj su trebalo da se razmatraju žalbe u nadmetanjima za nabavku ljekova sedmicama odugovlačilo uz asistenciju jednog biznismena iz Budve, bliskog bivšem premijeru Milu Đukanoviću, ali i sadašnjoj predsjednici Komisije Suzani Pribilović, u cilju da žalioci, u međuvremenu, povuku 3-4 podnijete žalbe na nadmetanja Montefarma, čime bi se izbjeglo objavljivanje pojedinih moguće nezakonitih ugovora koje je početkom ove godine potpisao direktor apotekarske ustanove Budimir Stanišić.

Trgovačke firme imale prednost na nadmetanjima?

Javna je tajna da na tržištu Crne Gore dugi niz godina postoji nekoliko trgovačkih firmi ljekovima koje su često pod čudnim okolnostima imale prednost na nadmetanjima, ali i kada je u pitanju redosljed naplate novca poreskih obveznika iz JAU Montefarm. Slična situacija je bila i prije 6-7 godina, kada je kasom Fonda za zdravstveno osiguranje (jer plaćanja nijesu bila centralizovana iz Trezora kao sada) gazdovao bivši direktor, a danas ambasador Crne Gore u Turskoj Ramo Bralić.

Bralić i Stanišić vjerovatno su čuvari tajne o stvaranju imperije poznate trgovačke firme u Crnoj Gori Bajfarm, čiji je direktor Oleg Obradović (bivši direktor Telekoma), a čiji primat na tržištu će vrlo brzo najvjerovatnije preuzeti druga, za Montefarm po mnogo čemu posebna domaća firma - Glosari.

Nijedna žalba

Na pitanje zašto više od mjesec nova Komisija nije objavila nijednu odluku, predsjednica Pribilović u kratkom telefonskom razgovoru „Vijestima“ je juče rekla:

"Mi smo donijeli 15 odluka i one će sjutra biti objavljene na sajtu. Morali smo prvo donijeti poslovnik o radu."

A na zašto Komisija još nije odlučivala o pristiglim žalbama na tender apotekarske ustanove, Pribilović je odgovorila da na dnevnom redu prve sjednice Komisije nije bila nijedna žalba vezana za nadmetanja Montefarma.

"Nemam saznanja da je bilo pritisaka", istakla je Pribilović.

Vrijednost godišnje nabavke ljekova u Crnoj Gori kreće se između 11 i 13 miliona eura

Vrijednost godišnje nabavke ljekova u Crnoj Gori kreće se između 11 i 13 miliona eura. Na toliku vrijednost nabavki postoji sasvim dovoljan prostor i za „paprena“ ugrađivanja prijatelja i partijskih drugova, kojih proteklu deceniju nije bio tako mali broj.

Komisija je, inače, državni organ koji razmatra žalbe ponuđača na postupke javnih nabavki i donosi odluke po njima, ispituje pravilnost primjene Zakona o javnim nabavkama i predlaže i preduzima mjere za ispravku utvrđenih nepravilnosti, kojima se obezbjeđuje konkurentsko ponašanje ponuđača i transparentnost postupka javnih nabavki.

Ko su članovi nove Komisije?

Nova Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, za razliku od prethodne, ima pet članova i veća ovlašćenja, a biće u obavezi da kontroliše sve javne nabavke u Crnoj Gori vrednije od 500.000 eura, bez obzira da li se učesnici u nabavkama žale na nadmetanja ili ne.

Uz Pribilovićevu, kao njeni članovi su imenovani Tomo Miljić, koji je ranije bio sekretar u Ministarstvu kulture, Katarina Radović, dosadašnji sekretar u Komisiji, Vladimir Ivanović, zaposlen donedavno u stručnoj službi Komisije i Omer Mehmedović, koji je radio u kabinetu potpredsjednika Skupštine Rifata Rastodera.

EU i SAD interesuju namještanja

Prema informacijama „Vijesti“ činovnici Evropske komisije nedavno su se prvi put eksplicitno interesovali za probleme u postupcima i moguću korupciju u nabavkama na tržištu ljekova u Crnoj Gori.

Prije dvije godine, prvi put je kod Ambasade SAD-a u Podgorici internacionalizovan problem sumnjivih nabavki medicinske opreme koje je finansirao Fond za zdravstveno osiguranje. Prije nekoliko mjeseci primjedbu evropskim zvaničnicima vezano za nabavke ljekova posredstvom ambasade Bugarske dala je, takođe, jedna domaća firma.

Galerija

Bonus video: