PzP: Priča o nezavisnom novinarstvu je nerealna ako ga finansira Opština Budva

Tijana Kotarac (DPS) odgovorila je Mihailu Backoviću (PzP) da nije primjereno koristiti izraz rektalno novinarstvo
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 18:08h

Najavljeno ujedinjenje Televizije i Radija u jednu medijsku kuću Radio-televiziju Budva, odloženo je za utorak, nakon što poslije pauze, nije bilo kvoruma u sali Skupštine opštine.

Burna, gotovo dvočasovna rasprava, oko spajanja dva lokalna medija, prekinuta je davanjem polučasovne pauze, kako bi se vladajuća koalicija dogovorila oko amandmana opozicione Socijalističke narodne partije, koja je smatrala da iz odluke treba izbrisati stavku da „medij treba da afirmiše crnogorski nacionalni i kulturni identitet“, već budvanski, uz ocjenu da je riječ o kršenju ustava.

Međutim, nakon isteka pauze, iako su se svi odbornici opozicije uredno pojavili, u skupštinsku salu nije došao dovoljan broj odbornika iz redova vladajuće DPS–SDP većine, zbog čega nije bilo moguće održati sjednicu, pa je predsjednik SO Krsto Ljubanović odložio sjednicu za utorak.

Odluku o formiranju društva sa ograničenom odgovornošću lokalnog javnog emitera Radio-televizija Budva obrazložila je sekretarka za društvene djelatnosti Rajka Špadijer, koja je kazala da stupanjem na snagu Zakona o elektronskim medijima, te prestankom važenja Zakona o radio–difuziji, postojeći radio-difuzni servisi su bili dužni da se u roku od šest mjeseci organizuju kao javni emiteri.

Backović je kazao da je svima jasno da postoji rektalno novinarstvo, prije svega misleći na novinare koje sa sobom vodi bivši premijer, koji ga glorifikuju i gledaju kao Boga, pa i ne čudi što onda napada nezavisne medije

"Shodno novim zakonskim propisima Opština se odlučila da od dva javna difuzna servisa, stvori jedan - RTB. Predviđeno je da RTB ima dvije poslovne i organizacione jedinice, radio i televiziju na čijem se čelu nalazi petočlani savjet koji će birati izvršnog direktora sa mandatom na četiri godine", kazala je Špadijer.

Međutim, činjenica da je Opština i dalje najveći finansijer budućeg jedinstvenog medija, za Mihaila Backovića iz PzP je riječ o nemogućoj misiji.

"Potenciranje na objektivnom i nezavisnom novinarstvu je nerealno, ako se zna da ga finansira Opština. Moraju se pronaći drugi mehanizmi finansiranja ako se očekuje da se napravi uzlet od rektalnog do objektivnog novinarstva.

Ovo je jedna primamljiva floksula koga nikoga ne obavezuje, nemoguća misija u trenutku kada nas ti isti radnici TV dočekuju ispred svakog skupštinskog zasjedanja, kada nemaju hljeba, kada im svaki opštinski referent može uputiti prijetnje", kazao je Backović.

Navodeći da je ponosna što je učestvovala u formiranju jedne i druge medijske kuće, Tijana Kotarac iz DPS-a navela je da nije primjereno koristiti izraz rektalno novinarstvo.

"Smatram da od samoga osnivanja TV je bila smjernica i cilj da se promoviše budvanski kulturni i zavičajni identitet", istakla je Kotarac i dodala da budući direktor mora biti čovjek iz struke.

Backović je kazao da je svima jasno da postoji rektalno novinarstvo, prije svega misleći na novinare koje sa sobom vodi bivši premijer, koji ga glorifikuju i gledaju kao Boga, pa i ne čudi što onda napada nezavisne medije.

Revoltiran činjencom koja je navedena u odluci da je RTB dužna da proizvodi program koji izražava crnogorski kulturni i nacionalni identitet Mijomir Pejović iz SNP-a poručio je da je DPS sramota ovoga grada.

Stevan Džaković iz PzP naglasio je da svaki direktor koji je ušao u TV Budva izašao je iz nje mnogo bogatiji

"Vama su kulturni heroji Jevrem Brković i Andrej Nikolaidis, i preči su vam od Stefana Mitrova Ljubiše, ili Mitrofana Bana, da li tako vraćate Mitropoliji crnogorsko primorskoj koja neće da vam blokira račun na 4,5 milion eura", kazao je Pejović.

Stevan Džaković iz PzP naglasio je da svaki direktor koji je ušao u TV izašao je iz nje mnogo bogatiji.

"Nema finansijskih pokazatelja da vidimo kakvi su računi dvije medijske kuće. Kako mislite da preskočite sve te dugove i ugovore, mnoge nepravilnosti koje se godinama tamo dešavaju. Mi ne znamo koliko im je para isplaćeno, sa kime oni imaju ugovore", kazao je Džaković.

On je naglasio da takođe nije jasno kako se i dalje na špici udarne informativne emisije vrti slika poznatog „jedra“ na Zavali, projekta ruskog “Miraksa” od koga su svi odustali još prije dvije godine.

"Pitamo se koliko je za to “Miraks” platio i gdje su te pare", kazao je Džaković.

Pola godine bez plate u TV Budva

Zaposleni u TV Budva okupljeni oko sindikalne organizacije upozorili su da je u toj medijskoj kući alarmantno stanje te da nijesu primili pet zarade.

"Ukoliko se pod hitno ne uradi nešto po pitanju rješavanja naših dugogodišnjih problema radnici okupljeni oko Sindikalne organizacije JRDS TV Budva obavještavaju javnost da će se za svoja prava boriti svim legalnim sindikalnim sredstvima.

"Apelujemo da odgovorni subjekti pod hitno pristupe rješavanju problema radnika TV Budva, jer su egzistencija zaposlenih i održivost programa odavno ugroženi", upozorili su radnici

Podsjećamo da se agonija neredovnih isplata sredstava za realizaciju programskih sadržaja TV Budva od strane Opštine Budva, nastavlja i dalje bez obzira na svakodnevna obećanja da će se postojeća situacija poboljšati.

Na alarmantno stanje naše TV kuće podsjetili smo po ko zna koji put odgovorne ljude Opštine na sastanku, koji je održan u utorak, na kojem nismo dobili konkretno obećanje vezano za rešavanje naše finansijske situacije.

Zbog neisplaćivanja pomenutih sredstava radnici TV Budva nisu primili platu za posljednjih pet mjeseci, ušli smo u šesti mjesec, doprinose za period duži od dvije godine, sredstva namijenjena za hitno obnavljanje tehnike i realizaciju programskih sadržaja", saopštili su radnici TV Budva.

Oni su podsjetili da se skoro ništa nije promijenilo od posljednjeg dogovora sa predstavnicima Opštine, koji je organizovan 1. jula prošle godine i pored napravljenog dogovora o dinamici isplata i rješavanja hitnih problema u funkcionisanju TV Budva.

"Danas nakon devet mjeseci se nalazimo u istoj ako ne i goroj situaciji, jer su se dugovanja naše kuće samo uvećala. Apelujemo da odgovorni subjekti pod hitno pristupe rješavanju problema radnika TV Budva, jer su egzistencija zaposlenih i održivost programa odavno ugroženi", upozorili su radnici.

Galerija

Bonus video: