Radnici na autobuskoj stanici tjerali putnike sa perona

Putnike koji svakodnevno putuju na relaciji Nikšić - Podgorica radnici tjerali sa perona
251 pregleda 0 komentar(a)
Autobuska stanica, Foto: Vesko Belojević
Autobuska stanica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.04.2012. 16:24h

Putnici koji svakodnevno iz Podgorice putuju za Nikšić i druge crnogorske gradove doživjeli su u srijedu neugodnost na Autobuskoj stanici, pošto su ih zaposleni bez ikakvog ranijeg upozorenja udaljavali sa perona.

"Bez ikakvog prethodnog obavještenja i upozorenja, pojedini zaposleni na Autobuskoj stanici u Podgorici su u srijedu počeli da vraćaju sa perona putnike, koji svakog dana u isto vrijeme putuju u Nikšić, radi povratka kući sa posla, jer nijesu imali mjesečnu kartu prevoznika kojim putuju, bez obzira na to što imaju mjesečnu peronsku kartu koju im je izdala Autobuska stanica u Podgorici" saopštila nam je Jelena Mirković, putnica koja se redovno vozi na liniji prema Nikšiću.

Pitamo se, zašto su putnicima prodali mjesečne peronske karte bez ikakvih problema prije samo nekoliko dana, a već juče prave toliko problema u vezi sa njima."

Putnici i pored mjesečne peronske karte moraju da kupe kartu, koja obuhvata cijenu prevoza i cijenu peronske usluge.

"I pored toga, ponašanje pojedinih zaposlenih se može okarakterisati, blago rečeno, kao nekulturno i drsko. Putnici su ogorčeni zbog ovakvog tretmana od strane Autobuske stanice u Podgorici i njenih zaposlenih. Pitamo se, zašto su putnicima prodali mjesečne peronske karte bez ikakvih problema prije samo nekoliko dana, a već juče prave toliko problema u vezi sa njima."

"Kako da ih natjeramo da nam vrate novac od kupljenih mjesečnih peronskih karata? Napominjem da putujem već tri godine svakog dana iz Nikšića u Podgoricu na posao i natrag kući i da nikad do sada nije postavljeno pitanje da li imamo mjesečne karte kod provoznika kojim putujemo" kazala je Mirkovićeva.

Mrvaljević: Naređenja za uklanjanje putnika sa perona nije bilo

Šef Autobuske stanice Dragan Mrvaljević kaže da niko nije dao takvo naređenje radnicima i da će, ukoliko je neko to uradio na svoju ruku, odgovarati za svoje postupke.

"Svako ko je imao problem može da mi se obrati i zajedno ćemo pogledati snimke kamera od juče i utvrditi šta se desilo i eventualnu odgovornost nekog od zaposlenih na Autobuskoj stanici. Takva odluka nije donesena, i ukoliko je neko samoinicijativno tjerao sa perona putnike, snosiće odgovornost za svoje postupke" kazao nam je Mrvaljević.

Dodatni problem putnicima predstavlja i činjenica da svi prevoznici nemaju mjesečne karte, pa svi putnici nijesu ni u mogućnosti da ih imaju.

"Pojedini prevoznici izdaju mjesečne karte, ali većina njih ne. Umjesto mjesečnih karata, kupovali smo karte pod nešto povoljnijim uslovima, unaprijed za cijeli mjesec. Najveći broj putnika na posao ide jednim prevoznikom, a vraća se drugim. To znači da bi morali imati mjesečnu kartu kod dva prevoznika. Takođe, pitanje izdavanja mjesečnih karata putnicima je trebalo da riješi Autobuska stanica zajedno sa prevoznicima, a ne da mi sad zovemo vlasnike tih firmi i molimo da nam izdaju mjesečne" dodaje Jelena Mirković.

Vrhunac ove priče je, kaže Jelena, što je bez najave zabrana prevoznicima da primaju putnike na autobuskim stajalištima kroz grad, preko Zabjela, pored Duvanskog, ispred Delte, pa su juče mnogi od njih satima čekali autobus koji će ih možda primiti ili su morali da idu do nikšićkih semafora da bi im autobus stao.

Stajališta na Zabjelu, kod Duvanskog kombinata i kod Delte su nelegalna i njih su autoprevoznici godinama koristili na svoju ruku.

"Mi nijesmo nikome zabranili da staje putnicima izvan Autobuske stanice, ali je još ranijim odlukama za stajalište autobusa van autobuske stanice određena raskrsnica nikšićkog puta i Ulice Miloja Pavlovića. Stajališta na Zabjelu, kod Duvanskog kombinata i kod Delte su nelegalna i njih su autoprevoznici godinama koristili na svoju ruku. Prevoznici Autobuskoj stanici dostavljaju cjenovnik, međutim, dešava se da unutar autobusa imaju neke druge cijene karata. Zbog toga putnici autobuse često čekaju van autobuske stanice i na mjestima kao što su Zabjelo, Delta, Duvanski kombinat, koja nijesu autobuska stajališta" objasnio nam je Mrvaljević.

Bonus video: