Počela sezona raftinga Tarom: Čamac za pet osoba 140 eura

Durmitora će i narednog ljeta "krasiti" zgarište istoimenog nacionalnog restorana koji je izgorio krajem 2010. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 10:47h

Grupa turista iz Njemačke uživajući na bukovima Tare u utorak je otvorila sezonu splavarenja i raftinga.

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović kaže da sezona raftinga po svim pokazateljima obećava makar prošlogodišnji nivo, kada je ljepote najdubljeg kanjona u Evropi i iskušenja sa puno avanturizma na 1.841 plovilu doživjelo 11.116 ljudi.

"U toku je kampanja uklanjanja smeća koje se tokom zime formiralo pored puta od Crnih poda do velikog mosta na Tari. Nakon toga slijedi «umivanje» prostora do i oko Crnog jezera i drugih destinacija na prostoru kojim gazdujemo, koje su još uvijek pod snijegom", kaže Pajović i dodaje da će se tokom te kampanje obnoviti mobilijar, turistička signalizacija, dovršiti jesenas započeta obnova markacija na nekim od ukupno 60 kilometara markiranih staza prema vrhovima Durmitora i lagerovati stabla koja su polomljena na prostoru Parka.

Cijene iste

Pajović kaže da su cijene raftinga i splavarenja ostale na prošlogodišnjem nivou po kojim se čamac sa pet osoba na cijelom plovnom toku koji kontroliše Nacionalni park naplaćivao 140 eura, a do najkraće destinacije, do Žugića luke deset eura po osobi.

Iznajmljivanje čamca za veslanje po Crnom jezeru plaćati osam eura na sat vremena.

Iznajmljivanje čamca za veslanje po Crnom jezeru će se plaćati osam eura za sat vremena.

Prilaz Crnom jezeru, najatraktivnijem od 18 "Gorskih očiju"

Durmitora će i narednog ljeta "krasiti" zgarište istoimenog nacionalnog restorana koji je izgorio krajem 2010. godine.

Namjeru rukovodstva JP Nacionalni parkovi Crne Gore da prošle godine na istom mjestu gradi novi objekat, nezadovoljni njegovim projektnim rješenjima, osujetilo je lokalno stanovništvo i institucije koje se bave ekologijom, životnom sredinom i uređenjem prostora.

Propao je projekat koji je koštao preko 10.000 eura ali i obezbijeđeni kredit kod Investiciono razvgojnog fonda.

Iz NP kažu da će se izraditi novi projekat ili primijeniti urađeni, usaglađen sa zahtjevima ekologije i zaštite prirode, a da će tokom naredne sezone Park pored jezera postaviti "otvoreni šank" gdje će se ponuditi usluge gostima.

Dodao je da se traže modaliteti koji će onemogućiti da se pored šetališta postavljaju neugledni punktovi na kojima se gostima nudi sve i svašta ali i da se omogući prodaja plodova prirode na način koji ne narušava jedinstven prirodni ambijent kao što je ovaj.

Galerija

Bonus video: