Isplatu novca čekaju 393 pripravnika

Vlada uz pomoć Vrhovnog suda koji bi izdao “pravi stav” o ovom pitanju pokušava da prevari pripravnike i da im ne isplati zarađeni novac, uprkos pravosnažnim sudskim presudama osnovnih i Višeg suda u korist pripravnika
163 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2018. 17:02h

Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova su tokom ove godine podnijeta 393 predloga za mirno rješavanje individualnih radnih sporova, sadašnjih i bivših sudijskih pripravnika, rečeno je “Vijestima” u toj instituciji kojom rukovodi direktorica Zdenka Burzan.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile informaciju da je veliki broj pripravnika koji su pripravnički staž odradili u sudovima u periodu od 2010. pa do kraja 2016. godine ostao uskraćen za dio zarada po tom osnovu, zbog čega su neki od njih tužili državu i dobili pravosnažne presude, a drugi pokušavaju da probleme riješe kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova,

Njima je mjesečna zarada trebalo da bude najmanje 80 odsto zarade koju primaju savjetnici u sudovima, a što je definisano Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

Vlada uz pomoć Vrhovnog suda koji bi izdao “pravi stav” o ovom pitanju pokušava da prevari pripravnike i da im ne isplati zarađeni novac, uprkos pravosnažnim sudskim presudama osnovnih i Višeg suda u korist pripravnika.

“Do sada je riješeno deset predmeta. Vrijednost tih sporova nije naznačena u predlozima, pa se o istoj ne možemo izjašnjavati”, kazali su u Agenciji.

Iz te institucije tvrde da ne zaostaju sa rješavanjem tih predmeta iz razloga zauzimanja stavova Vrhovnog suda, već postupak i način mirnog rješavanja radnog spora, propisan je zakonom i podzakonskim aktom kojim se uređuje postupak mirenja.

“Svi naprijed podnijeti predmeti su procesuirani u zakonom utvrđenom roku, a dinamika i tok postupka zavisi od strana u sporu”, kazali su u Agenciji.

Bonus video: