Sindikat: Neka kažu koliko novca fali ovoj državi

"Da li je državi fali 30 miliona eura ili 50 ili je to neka druga brojka? Ne znamo koliko treba prikupiti da bi se stalo sa mjerama", rekao je Zogović
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 18:09h

Smanjenje zarada zaposlenima koji primaju plate iz budžeta kao način prevazilaženja krize doći će na red tek ako bude potrebe za primjenom drugog paketa mjera.

"Punjenje budžeta će početi sa mjerama oko kojih se slažu svi socijalni partneri i koje su im u ekonomskom i socijalnom smislu prihvatljive, a to su uvođenje novih taksi za korišćenje mobilne telefonije, oporezivanje ili akcize na određene energente, uvođenje dodatnih taksi za vlasnike više brojila elektirčne energije, oporezivanje korišćenja kablovkse televizije", najavio je ministar finasija Milorad Katnić.

On je rekao da sve te mjere, uz pojačanu borbu protiv sive ekonomije i smanjenje rashoda, nće biti dovoljno i da će stvoriti priliv od oko 30 miliona eura u budžet što predstavlja jedan odsto deficita u budžetu.

Nije precizirano kad treba početi priču o smanjenju plata. Mi ćemo razgovarati ali kad se za to stvore preduslovi", kazao je Janko Vučinić

Unija slobodnih sindikata bila je uzdržana prilikom glasanja o Katnićevim mjerama jer ih je kako je kazao Vukašin Zogović, previše, kako onih koje odmah treba početi primjenjivati tako i alternativnih.

Zogović je Katniću zamjerio i to što nije rekao koliko je novca potrebno prikupiti.

"Da li je državi fali 30 miliona eura ili 50 ili je to neka druga brojka? Ne znamo koliko treba prikupiti da bi se stalo sa mjerama", rekao je Zogović.

Janko Vučinić je kazao da ni jedan od njihovih predloga za prevazilaženje krize nije usvojen i da nije rečeno da li će predložene mjere zaustaviti dalja poskzpljenja. On je Katnićeve i Numanovićeve zaključke ocjenio površnim i rekao da ne zadiru u suštinu problema.

"Sporazum mjesecima nije zaživio, nijesu formirane komisije niti stvoreni preduslovi za rad i sad hoćete sve da završite ze tri dana. Nije precizirano kad treba početi priču o smanjenju plata. Mi ćemo razgovarati ali kad se za to stvore preduslovi", kazao je Vučinić.

Galerija

Bonus video: