Mještane Farmaka guši dim sa deponije

Mještani Farmaka apelovali su na nadležne da uklone deponiju biljnog materijala javnog preduzeća “Zelenilo” na obali rijeke Sitnice
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 17:19h

Mještani Farmaka apelovali su na nadležne da uklone deponiju biljnog materijala javnog preduzeća “Zelenilo” na obali rijeke Sitnice, jer, kako smatraju, postoji ogromna mogućnost izbijanja požara, koji bi mogao da se proširi na njihova imanja i kuće.

Direktorica "Zelenila" Radmila Vujošević rekla je da je požar, koji je zahvatio dio deponije, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca brzo lokalizovan, ali da je sasvim izvjesno da je podmetnut.

"Dojava stražara je da je vatra krenula sa obale Sitnice. Srećna okolnost je da smo ranije preduzeli preventivne mjere tako da bi situacija bila neuporedivo ozbiljnija. Odvojili smo deponiju na više manjih gomila i napravili prolaz za kamione" rekla je Vujošević.

Ona je napomenula da je lokacija na Sitnici određena u skladu sa odlukom Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i da na njoj biljni otpad mogu odlagati i građani. Vujošević je kazala da se otpad mora na tom mjestu odlagati dok se ne promijeni odluka Sekretarijata.

"Svaki građanin ima pravo da donese otpad iz svoje bašte i to se svakodnevno dešava. Nije ni nama prijatno zbog deponije, jer smo mi najugroženiji. Preduzeli smo sve mjere, pojačali stražarsku kontrolu i sve radimo kako bismo izbjegli izbijanje požara" rekla je Vujošević.

Mještani su upozorili da se na deponiji nalaze ogromne količine alepskog bora i podsjetili da su prošle godine jedva odbranili kuće od vatre, kao i da je na deponiji bilo neuporedivo manje otpada.

Mještani kažu da je poznato da smola alepskog bora prilikom sagorijevanja puca i da može baciti zapaljenicu 200 metara. Oko 50 mještana Farmaka potpisalo je peticiju za uklanjanje deponije, a pojedini su prošle godine dežurali sa crijevima vode na travnjaku oko kuće.

Mještani ističu da deponiji nije mjesto u naselju i smatraju da bi je trebalo premjestiti na Ćemovsko polje.

Stvorili su deponiju od koje i sami mogu izgorjeti

"Otpad se odlaže na tom mjestu posljednje dvije-tri godine. Svi smo nezadovoljni jer je deponija opasna, ali i pravo ruglo na ulazu u grad. To bi trebalo da bude zelena oaza gradskog zelenila, a stvorili su deponiju od koje i sami mogu izgorjeti. Prošle godine bilo je dosta dima, a vatra je dosezala i do sto metara u visinu. Komšijsku kuću jednom prilikom jedva su vatrogasci odbranili. Ovo je piromanska bomba." saopštili su mještani Farmaka..

Planirana izgradnja pogona Direktorica “Zelenila” Radmila Vujošević izjavila je ranije da alepske borove neće paliti i da će preduzeti sve mjere zaštite. Ona je podsjetila da je na tom mjestu planirana izgradnja kompozišta, pogona za preradu biorazgradivog materijala.

"Prvo treba uraditi studiju o ekonomskoj isplativosti. U svakom slučaju u jednom takvom pogonu proizvodio bi se kvalitetan humus, a bilo bi i novih radnih mjesta" rekla je Vujoševićeva.

Galerija

Bonus video: