Obilježeno 30 godina Fakulteta likovnih umjetnosti

Na izložbi su predstavljeni radovi studenata svih godina i studijskih programa Fakulteta, dok su najboljim uručene nagrade, kao i otkupna - Perspektive
107 pregleda 0 komentar(a)
FLU 30 godina, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
FLU 30 godina, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2018. 16:20h

Godišnja izložba Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje otvorena je u Centru savremene umjetnosti, povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja te obrazovne ustanove.

Iz Ministarstva kulture su saopštili da su na izložbi predstavljeni radovi studenata svih godina i studijskih programa Fakulteta, dok su najboljim uručene nagrade, kao i otkupna - Perspektive.

Nagrada Perspektive, čiji je pokrovitelj Ministarstvo, ove godine je pripala studentu četvrte godine na smjeru slikarstvo, Vladanu Pejanoviću.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, kazao je da je nagrada Perspektive ustanovljena s namjerom da se, između ostalog, u prostoru Ministarstva kulture napravi mala galerija koja će biti svojevrsni uzorak recentnih kretanja u likovnoj umjetnosti mladih stvaralaca.

“Posebno je važno što se nagrada dodjeljuje studentskim radovima, jer time dobijamo uvid u poetike onih mladih likovnih umjetnika koji su odlučili da svoj talenat nadgrade u procesu akademskog sazrijevanja, što je za likovnu scenu Crne Gore i kulturu uopšte veoma važno”, rekao je Bogdanović.

On je dodao da, bez obzira na velike mogućnosti edukovanja koje nude savremena tehnička dostignuća, akademski okvir i dalje predstavlja najpouzdaniji temelj umjetničkom talentu.

“Likovna akademija je mjesto koje je sačuvalo dobru praksu ne zapostavljajući sve one okolnosti koje je savremena epoha nametnula dinamikom, ali i brisanjem granica kako između naučnih disciplina, tako i između umjetničkih izraza,” naveo je Bogdanović.

On smatra da značajnu pedagošku tradiciju potvrđuje i nagrađeni rad, koji svojim estetskim dometom, ali i vidljivom autorskom sviješću o kontekstu aktuelnih umjetničkih istraživanja, pokazuje da je zasnovan, ne samo na talentu, nego i na stečenom znanju.

Izložba će biti otvorena do petka.

Bonus video: