Budva: Gotovo tri mjeseca bez plate

"Imajući u vidu da uviđamo besmisao okupljanja, mi ćemo ubuduće osmišljavati način na koji ćemo ukazivati na propuste u kulturi i na devastaciju kulture", kazala je Rađenović
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 16:48h

Zaposleni u javnoj ustanovi „Muzeji, galerije i biblioteka“ trebalo bi da uskoro prime januarsku zaradu, tokom aprila da im bude isplaćena i februarska, i započne isplata i martovske - to su gradonačelnik Lazar Rađenović i načelnik za finansije Mihailo Đurović predočili na sastanku predstavnicima sindikata te kulturne ustanove.

I dok su se u kabinetu gradonačelnika vodili razgovori, zaposleni u Javnoj ustanovi, njih 20-ak, održali su ispred zgrade Skupštine Opštine mirni polučasovni protest, peti po redu u proteklih godinu dana.

"Kazali su nam da su im prioritet isplata zarada, ali im se u određenom trenutku kao prioritet nametne nešto drugo, poput rješavanje sudskih sporova, odnosno prinudne naplate, zbog čega se mora novac u to preusmjeriti.

Inače, oni imaju jasnu projekciju i jasnu viziju, kako su nama kazali oko isplate zarada, ali, koliko sam shvatila ne baš po rokovima. Trenutno su u situaiciji da se mogu kreditno zaduživati, pa će tim prije januarska zarada biti uskoro.

"Nemamo telefone, koristimo sopstvene veze i poznanstva da bi bez ijednog centa realizovali program, zato i želimo da se u tom smislu unaprijede uslovi", kaže Stanka Rađenović

Tokom aprila planiraju isplatu februarske plate i započeti isplatu martovske zarade. E sada, uvijek postoji ono da se kao prioritet može nametnuti nešto drugo.

Oni razumiju našu potrebu da se bunimo i da tražimo svoja prava na ovakav demokratski način, ali oni tvrde da ne mogu bolje", kazala je nakon sastanka predstavnica Sindikata Stanka Rađenović.

Navodeći da zaposleni nijesu punih 80 dana primili nijednu zaradu, ona je kazala da će ubuduće sindikalci promijeniti način na koji će izražavati svoje negodovanje situacijom u kojoj se nalaze zaposleni u kulturi Budve.

"Imajući u vidu da pomalo uviđamo i besmisao ovakvog okupljanja, mi ćemo ubuduće osmišljavati način na koji ćemo ukazivati na propuste u kulturi i na devastaciju kulture u našem gradu.

Kao što smo i na sastanku kazali, mi ne protestujemo samo zbog plata nego i uslova u kojima već duže vrijeme radimo. Nemamo telefone, koristimo sopstvene veze i poznanstva da bi bez ijednog centra realizovali program, zato i želimo da se u tom smislu unaprijede uslovi.

Plate jesu prioritet, ali nama je stalo da se prekine sa devastacijom kulture", kazala je Stanka Rađenović.

Galerija

Bonus video: