Obuka za gorskog spasioca na Durmitoru

"Radi se o zimskom početničkom tečaju koji će pohađati polaznici koji su prošle godine završili ljetnji tečaj", rekao je načelnik GSS CG Željko Loncović
180 pregleda 0 komentar(a)
Gorska služba spasa, Foto: GSS CG
Gorska služba spasa, Foto: GSS CG
Ažurirano: 03.04.2012. 09:37h

U organizaciji Gorske službe spasavanja Crne Gore, narednih deset dana na Durmitoru će se obaviti početnički i napredni tečaj za zvanje gorskog spasioca. Tečajem rukovodi načelnik GSS CG Željko Loncović.

"Polaznici su 14 spasilaca iz Nikšića i Podgorice koji su prošli prethodne obuke predviđene našim pravilnikom. Obrađuju se tehnike i organizacija spasavanja u zimskim uslovima iz stijena, sa leda, spasavanje iz lavina i ukazivanje prve pomoći kao prateći i obavezni dio ovih aktivnosti", kaže Loncović i dodaje da je planom i programom predviđeno da se nakon ove nastavi obuka za formiranje obavještajnih tačaka GSS CG na Žabljaku i Kolašinu.

"Biće to zajednička obuka za članove ove dvije obavještajne tačke. Radi se o zimskom početničkom tečaju koji će pohađati polaznici koji su prošle godine završili ljetnji tečaj", najavljuje tu aktivnost Loncović.

"Prije 15 dana sa Opštinom Kolašin potpisan je ugovor o korišćenju prostorija za formiranje obavještajne tačke"

Definisane obaveze

Projekat formiranja GSS stanica i obavještajnih tačaka u Žabljaku i Kolašinu realizuju GSS Crne Gore, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu i Komove, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i lokalne uprave ovih planinskih centara. Loncović kaže da svako ima definisane obaveze.

"Prije 15 dana sa Opštinom Kolašin potpisan je ugovor o korišćenju prostorija za formiranje obavještajne tačke. U toku je adaptacija tih prostorija a nakon toga slijedi opremanje. Kako sam informisan na Žabljaku još ništa nije urađeno iako ta priča traje već godinu dana. Očekivali smo da zaključimo ugovor.

"GSS je spremna da traži donacije za adaptaciju prostorija ali tek kada zaključimo ugovor o korišćenju prostorija"

Prvi kontigent opreme za Žabljak je stigao ali je lagerovan i čeka da rukovodstvo Opštine ispuni obećano. Nama treba magacinski prostor, kancelarija u kojoj će se pružati informacije turistima i prostorija namijenjena za sastanke i teoretska predavanja. Nije to dobro jer se mogla koristiti na predstojećoj obuci spasilaca.

Osim toga brzo stiže ljetnja sezona do kada se trebala formirati obavještajna tačka i biti u funkciji turista. Kod ljudi koji su ušli u sistem obuke pojavila se skepsa u ovaj projekat.

GSS je spremna da traži donacije za adaptaciju prostorija ali tek kada zaključimo ugovor o korišćenju prostorija", kaže Loncović i napominje da je GSS organizacija koja okuplja prvenstveno planinare ali ne djeluje već sarađuje sa planinarskim savezom Crne Gore.

Zabranjeno korišćenja imena ili znaka

Prema statutu, GSS Crne Gore okuplja članove sa prostora države a činioci su stanice i obavještajne tačke po pojedinim gradovima. Loncović kaže da je zabranjeno korišćenje njihovog imena ili znaka.

"Opštinske službe zaštite i spasavanja nijesu član GSS ni obratno. To ne znači da nema saradnje i da pojedini članovi službe zaštite i spasavanja ne mogu biti članovi GSS uz uslov da prođu svu potrebnu proceduru u obrazovanju spasilaca", kazao je Željko Loncović.

Bonus video: