U Albaniju od sada sa ličnom kartom

Reporteri “Vijesti” su sa biometrijskim ličnim kartama bez problema prešli obje granice
1092 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 08:27h

Državljanima Crne Gore i Albanije prije nekoliko dana omogućeno je da sa ličnim kartama prelaze granicu između te dvije zemlje.

Iako je Sporazum između vlada Crne Gore i Republike Albanije o uzajamnim putovanjima njihovih građana potpisan sredinom decembra prošle godine, prema riječima policijaca na graničnom prelazu Božaj, sa njegovim sprovođenjem počelo se tek prije pet dana.

Reporteri “Vijesti” su sa biometrijskim ličnim kartama bez problema prešli obje granice, iako je nekoliko dana ranije novinar albanskog “Top Channela”, kako se navodi u tekstu, bezuspješno pokušao da iz Albanije pređe u Crnu Goru.

Prema pisanju tog medija, problem je nastao na crnogorskoj granici. Kako je objavljeno 27. marta, njihov novinar je pokušao preći granicu sa ličnom kartom i nakon završene procedure na albanskoj granici, crnogorski policajci nijesu mu dozvolili da bez pasoša uđe u Crnu Goru.

Na portalu “Top Channela” objavljeno je da su crnogorski policajci kazali da nijesu obaviješteni o implementaciji uzajamnog sporazuma Crne Gore i Albanije.

U dokumentu koji su tri mjeseca ranije potpisali ministri vanjskih poslova Milan Roćen i Edmond Hadžinasto, navodi se da Sporazum “stupa na snagu danom prijema posljednjeg obavještenja kojim ugovorne strane, diplomatskim putem, obavještavaju jedna drugu o ispunjavanju unutrašnjih pravnih procedura neophodnih za njihovo stupanje na snagu”.

Ministri vanjskih poslova, na inicijativu premijera Igora Lukšića i Salija Beriše, potpisali su 14. decembra Izmjene i dopune Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana kojim je predviđeno da crnogorski i albanski građani prelaze granicu sa biometrijskom ličnom kartom.

Galerija

Bonus video: