Zaposleni u Muzejima: Vrijeđa nas odnos Opštine Budva

Ni jednan od njihovih zahtjeva na koji su ukazali nije ispoštovan zbog čega su se odlučili da ponovo od 10 do 10.30 i da za vrijeme pauze mirno protestuju za svoja prava
0 komentar(a)
protest budva, Foto: Vuk Lajović
protest budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.04.2012. 09:21h

Radnici JU "Muzeji, galerija i biblioteka" okupljeni oko sindikalne organizacije, organizovaće danas (3. april), tačno sedam dana od poslednjeg okupljanja, ponovo polučasovni mirni protest ispred zgrade Skupštine, opštine, kako bi iskazali nezadovoljstvo situacijom u kojoj se zaposleni u toj kulturnoj ustanovi nalaze već četvru godinu za redom.

Nakon prošlosedmičnog protesta, ni jednan od njihovih zahtjeva na koji su ukazali nije ispoštovan zbog čega su se odlučili da ponovo od 10 do 10.30 i da za vrijeme pauze mirno protestuju za svoja prava.

"Protestni skup organizujemo prevashodno zbog neizmirenih zarada, neizmirenja obaveza po osnovu zdravstvenog, penzionog i osiguranja za slučaj nezaposlenosti inejednakosti i u određenom smislu diskriminacije kada je ispalta zarada u pitanju. Nakon protesta organizovanog 27. marta ništa se nije promijenilo. Duguju nam se tri plate, što je dakako razlog za veliko nezadovoljstvo zaposlenih, tim prije što je najavljeno da su plate prioritet i da će one, iako umanjenje, od početka ove godine biti redovne, a na drugoj strani vidimo da se za putovanja u ovom trenutku ima novca. Takođe, u protekle dvije godine zaposlenima nisu uplaćeni ni doprinosi po svim osnovama", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni odbor Sindikalne organizacije.

Nejedanake isplate plata

Oni ukazuju da ih posebno vrijeđa nejednakost u pogledu isplate zarada i stav i odnos prema zaposlenima u našoj Ustanovi kao instituciji kulture.

"Slučajno ili ne, ali svakako je indikativna činjenica da uvijek posljednji dođemo na red za isplatu, uprkos najavama u prethodnim razgovorima da će se nastojati da ubuduće ne bude tako.Iako najavljena isplata januarske zarade do kraja protekle sedmice, ona nije realizovana. Međutim, mi ne zahtijevamo obećanja kada su zarade u pitanju, zahtijevamo da se u tom pogledu samo poštuje zakon. Pozivamo i očekujemo da se mirnom protestnom skupu ispred Opštine pridruže i ostali zaposleni koji se nalaze u istoj situaciji i dijele naše nezadovoljstvo", poručuju iz sindikata.

Sindikalci koji od maja, su do sada organizovali ukupno tri protesna okupljanja, posebno su zamjerili rukovodstvu Opštine, što idu na službeni put u Floridu, optužujući ih da je taj novaca mogao biti uplaćen za njihove plate.

Bonus video: