Kolašin i Mojkovac: Dupliran broj korisnika socijale

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć je, podsjecaju u CSR opštine, definisano Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti
644 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.01.2019. 22:15h

Tokom minule dvije godine na području kolašinske i mojkovačke opštine Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno Centar za socijalni rad isplatili su skoro 34.000 eura na ime jednokratne pomoći.

To pravo, prema podacima Centra za socijalni rad (CSR) Mojkovac i Kolašin, iskoristilo je 314 osoba. Pretprošle godine država je na taj način „pomogla“ 82 Mojkovčanina, koji su dobili više od 10.000 eura. Najviše pomoći podijeljeno je u septembru, čak polovina tog iznosa. Iste godine 54 Kolašinca dobili su nešto preko 5.000. eura.

Tokom okrobra i novembra 2017. godine jednokratne pomoći nijesu isplaćivane.

Minule godine jednokratnu novčanu pomoć iskoristilo je 100 Mojkovčana i 78 Kolašinca, koji su ukupno dobili oko 18.000 eura. Najveći iznosi opredijeljeni u tu svrhu 2018. godine u Kolašinu bili su u junu kada je 1.870 eura raspodijeljeno na sedam korisnika. Kada je riječ o Mojkovcu, pretprošle godine država je najdarežljivija bila u septembrtu i decembru, pa je isplaćeno oko 7.300 eura za 46 korisnika.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć je, podsjecaju u CSR opštine, definisano Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

„Pojedinac, odnosno porodica koja se, zbog posebnih okolnosti koje utiču na stambeno, materijalno i zdravstveno stanje, nađe u stanju socijalne potrebe može ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Takođe, to ovo pravo je definisano i Pravilnikom o bližim uslovima za ostvarivanje osnovnih materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite.

Jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti pojedinac, odnosno porodica, kada se suoče sa okolnostima koje se nijesu mogle predvidjeti i prevazići, a nepovoljno utiču na zadovoljavanje njihovih osnovnih potreba.

Takođe, pomoć se dodjeljuje o djeci i mladima, čija porodica nema materijalnih mogućnosti da im obezbijedi neophodne uslove za pravilan rast i razvoj, imajući u vidu mjere kojima se sprječava rizik od institucionalizacije, naročito djeteta mlađeg od tri godine života“, kažu u CSR.

Bonus video: