EPCG: U akciji "Sat za Planetu" potrošnja energije smanjena za 2,5%

U toj međunarodnoj inicijativi koja je nastala 2007. u Sidneju, ove godine je učestvovalo više od 6.525 gradova u 150 zemalja širom svijeta
0 komentar(a)
Sat za Planetu, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Sat za Planetu, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.04.2012. 10:42h

Tokom ovogodišnje akcije "Sat za Planetu" u Crnoj Gori je potrošnja električne energije bila smanjena za 2,5 odsto, prenosi TV Vijesti.

U toj međunarodnoj inicijativi koja je nastala 2007. u Sidneju, ove godine je učestvovalo više od 6.525 gradova u 150 zemalja širom svijeta.

Prošle godine u akciji je učestvovalo 128 zemalja i više od 4.500 gradova koji su ostali u mraku kako bi pružili podršku očuvanju planete.

Podgorica je, uz ostale crnogorske gradove, sat vremena trebalo da bude u polumraku. Međutim, samo su rijetki građani dali doprinos i gašenjem svjetla 60 minuta u većini prostorija svojih domova odazvali se apelu NVO “Green Hom”.

"Sat za planetu Zemlju" slabo kucao u Podgorici! >>>

Ugašena su bila svjetla u glavnom holu tržnih centara Delta siti i Mall of Montenegro, poslovnicama Telekoma i M-tela, kao i prostorijama Unika osiguranja, Ministarstva održivog razvoja, Agencije za zaštitu životne sredine.

Unika osiguranje, koje je generalni sponzor manifestacije, na sat vremena je ugasilo sva svjetla i reklame na poslovnicama u Crnoj Gori.

Za razliku od njih, Crnogorsko narodno pozorište, zgrada Elektrodistribucije Podgorica, Milenijum, ulice Glavnog grada, spomenici, sijali su punim sjajem.

Jučerašnju akciju, pored ostalih, podržali su i studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Oni su u periodu kada je zakazano gašenje rasvjete, na platou između Ekonomskog i Pravnog fakulteta priredili muzičko-poetsko veče. Organizatori programa su Volonteri Ekonomskog fakulteta i Savez studenata Ekonomskog fakulteta.

Svjetlost reflektora zamjenile su baklje, a zvuci akustične gitare dočarali specijalno pripremljen ambijent.

U programu su učestvovali muzičari Slobodan Kovačević i Ivan Canović, a stihove čuvenih crnogorskih pjesnika interpretirao je Slobodan Marunović.

U programu su učestvovali i studenti Ivana i Staša Lalović i Marija Vuković. Večeri su prisustvovali profesori Ekonomskog fakulteta kao i brojni studenti.

"Nadamo se da će događaj biti primjer koji će slijediti i ostale obrazovne institucije u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju VEF.

Bonus video: