Srećan vam Dan šale!

Tekst o Svetom Stefanu koji tone samo je prvoaprilska šala "Vijesti"...Čestitke svima koji su nas odmah "pročitali"...
139 pregleda 0 komentar(a)
sveti stefan, Foto: Arhiva "Vijesti"
sveti stefan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2012. 08:45h

Grad-hotel Sveti Stefan tone, pokazala su nedavna mjerenja, a stručnjaci upozoravaju da bi dragulj crnogorskog turizma do 2060. godine čak mogao većim dijelom nestati ispod površine mora.

Prema inženjerskom nalazu u koji su “Vijesti” imale uvid ostrvo se od kraja 2010. do sredine 2011. godine spustilo za 30 centimetara, i to sa nagibom istok-zapad, prema vještačkom dijelu koji ga povezuje s kopnom.

Crkva „otkrila” problem

Vlada Crne Gore dobila je dopis od Restys grupe, zakupca Svetog Stefana, u kome se sa malo diplomatskog takta izvršna vlast opominje da je pri prodaji “prećutala geomorfološku anomaliju.”

Klikni na grafik!

Vlada je u međuvremenu, naručila hitan elaborat od beogradskog Instituta “Jaroslav Černi”, nakon kojeg će se “narediti dalja procjena”, saznaju “Vijesti” u Inžinjerskoj komori Crne Gore.

Nakon prvog pečatiranog izvještaja, slijedi vjerovatno Vladin poziv stručnjacima Instituta za okeanografiju iz San Dijega, koji su stacionirani u Veneciji gdje prate slične procese.

Iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću juče nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja o sudbini Svetog Stefana, ali je nezvanično rečeno da će se resorni ministar novinarima obratiti u ponedjeljak.

Restys grupa: Prevareni smo!

Frapantnu promjenu nivoa inženjeri su uočili na markiranom mjestu koje je služilo kao takozvana “statička ponta” pri prošlogodišnjim mjerenjima temelja crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Premjerni marker od rekonstrukcije hotelskog kompleksa nije se poklopio sa upisom državnih organa koji su došli da uklone nelegalni dio crkve

Premjerni marker od rekonstrukcije hotelskog kompleksa nije se poklopio sa upisom državnih organa koji su došli da uklone nelegalni dio crkve. Razlika je bila 30 centimetara, a protok vremena osam mjeseci, sa nastavkom trenda.

Pošto su na terenu asistirali inženjeri Restys grupe, stvar se nije mogla sakriti od zakupca.

“Obavještavamo Vas ono što već znate: prevareni smo. U pitanje je doveden ugovor, a na osnovu obmane zakupodavca i prikrivanja činjeničnog stanja na terenu”, piše u noti Restys grupe premijeru Igoru Lukšiću.

Podsjetimo, Restys grupa je “Sveca” trebalo da otvori još 2009. godine i to pod brendiranim imenom Aman Sveti Stefan. Grci više od godinu ne plaćaju zakup, što je upravo vrijeme kada su završili rekonstrukciju.

Huzjan: Nadam se da je neko pogriješio…

Profesor Zdravko Huzjan sa ljubljanskog univerziteta koji je nedavno održao seriju predavanja u Podgorici kaže za “Vijesti” da nije neobično da nestaju plaže i tonu ostrva, ali da je 30 cm godišnje zbunjujuće velika cifra.

“Nadam se da je neko pogriješio…Ono što mogu reći bez ikakvog predznanja jeste da na takvu vrstu utonuća nijesu mogli uticati spoljni oblici degradacije zemljišta, površinska eksploatacija različitih sirovinskih materijala, gradnja na ravnim plohama i dr….

Kada je riječ o hidromorfnim površinama niko ne treba da se pravi važan, jer se tu malo šta može predvidjeti”, rekao je Huzjan.

Kao knjiške primjere nestajanja plaža stručanjaci pominju Mogren, koji se na fotogragijama tridesetih godine XX vijeka vidi kao jedna plaža, dok je danas je podijeljen na dva dijela, izgubivši trećinu svoje nekadašnje površine.

Kazanegra: I bapske priče treba saslušati

Mještanin Svetog Stefana Mio Kazanegra (76) kaže da legenda o potonuću ostrva živi stotinama godina, ali da je nikad niko nije uzimao za ozbiljno.

“Bogami tone od kada sam ja rođen”, kaže uz osmijeh starina. “Ipak kad su počeli crkve da ruše, rekao sam - ovo je zadnje vrijeme! Samo da ovi Grci nijesu nešto otkačili, provjerio bih ja isto.”

Maldivi su nešto drugo, ovo će naglo stati

U svijetu je poznat slučaj Maldiva koji tonu zbog posljedica globalnog zagrijavanja, pa se pravi vještačko tlo kako bi se izbjegle crne slutnje UN stručnjaka.

Huzjan kaže da nema opasnosti da bi se crnogorska obala mogla osjetno smanjiti.

“Ako je tačno izmjereno da Sveti Stefan tako brzo tone, onda se definitivno radi o mikro-procesu, jer tako jak trend bi već bio primjećen drugdje na Jadranu. Očekujem da se nivo vode zaustavi naglo kao što je naglo počeo da raste. To je pravilo, nije to kao kada tonu Kiribati ostrva na Pacifiku”, rekao je Huzjan.

Može biti kao Krivi toranj iz Pize?!

Čelnici Turističke organizacije Budva juče nijesu odgovarali na telefonske pozive a u kancelarijama nije bilo nikoga zbog neradnog dana.

Jedan od istaknutih budvanskih turističkih poslenika, rekao je reporteru "da bi i krivi Sveti Stefan bio atrakcija svjetskog glasa, pa nemamo što da brinemo".

Iz ministarstva turizma "Vijestima" je diskretno sugerisano da ne pišu o problemu Svetog Stefana jer je u pitanju "stvar od državnog značaja".

Bonus video: