Performans: Previše Pobjede sigurna smrt

Profesor Filip Kovačević objasnio je da je akcija Instituta u stvari naučno-prosvetiteljsko angažovana akcija
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 11:38h

Na dva koraka od zgrade Pobjede, anonimni građanin ogrnut pončom i sa šeširom na glavi, držeći čvrsto u rukama primjerak najstarijeg crnogorskog dnevnog lista, zastao je, a onda se srušio na beton.

Tačno u podne, ekipa Instituta za političku patologiju, koju je brojalo desetak članova, sa maskama preko lica i hirurškim rukavicama, dezinfikovali su prostor oko preminulog, i saopštili kako je, na žalost, građanin preminuo, “i to od prevelike konzumacije “Pobjede””.

Novinar Marko Milačić, komentarišući uzrok smrti anonimnog, kazao je kako je “Pobjeda” crna rupa crnogorskog morala, poštenja, kulture, duha: “Pobjeda je uvreda”.

Onda je pobrojao etikete koje uredništvo Pobjede svakodnevno servira građanima Crne Gore u dnevnom i online izdanju: “popuši, ispiša... budaletina, kurac, avetinja, guzica, krme… goveče, kučka,... kurvetina, bitanga, nesoj... I mi ovo plaćamo”.

Autor: Zoran Bojović

Ekipa Instituta potom je sakupila strane “Pobjede” kojima je bilo prekriveno nepomično tijelo “preminulog”, gurnula ih u crnu kesu za smeće, a prostor ispred ulaza u zgradu označili žutom trakom.

To je bio performans neformalne grupe građana, u stvari način, kako su objasnili, da preventivno djeluju i spase od toksikacije građane Crne Gore.

Huškanje na rat nije zaboravljeno

“Pobjeda je jedna od najmalignijih tačaka našeg društva. Njihova “Pobjeda”, a ne naša, svakodnevno nas puni svojim đukanovićevskim izlučevimana, i truje nas svakodnevno svojim manipulacijama, podjelama, podvalama, lažima, toliko da je čak potrebno preispitati vjerodostojnost i istinitost i samih čitulja”, kazao je Milačić pred oko desetak članova Instiuta i novinara dva pisana medija.

On je podsjetio na to da je “Pobjeda početkom devedesetih huškala na rat, a novinari i novinarke se hvalili kako su dobijali oružje sa ratišta”, dok danas “brani mafiju i kriminal”.

“To je ista Pobjeda... ona je jedna od naših najvećih poraza”, poručio je Milačić.

Političko patološki poremećaji

Profesor Filip Kovačević objasnio je da je akcija Instituta u stvari naučno-prosvetiteljsko angažovana akcija, te da su izabrali za početak da tumače političko patološki poremećaj koji se pojavljuje u izdanju “Pobjede”: “Ova akcija postavlja praktično suzbijanje na teren jedne patološke bolesti.

Institut će se i u budućnosti baviti analizom ovakvih poremećaja, ali i eksperimentalnim studijama nedovoljno istraženih slučajeva, kao što je recimo ANB”.

Kovačević je nakon desetak minuta “istrage” obznanio kako je uviđaj završen, a članovi Instituta su demonstrirali šta se dešava kada se novina pošalje na reciklažu: “Dobije se toalet papir koji ćemo sada njima ostaviti”.

Rolne papira bačene su na ravni krov “Pobjede”. Kao upozorenje...

Podršku veoma mladoj ekipi Instituta je dao novinar “Vijesti” Milorad Milošević, koji je sa njima radio na dezinfekciji prostora.

Galerija

Bonus video: