Predstavnici nezavisnih medija u CG: Nema napretka sa Đukanovićem

Delegaciju čine predstavnici “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” Željko Ivanović, Mladen Milutinović, Slavica Jovanović i Milka Tadić-Mijović
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 18:52h

Predstavnici crnogorskih nezavisnih medija saopštili su u razgovorima sa zvaničnicima Vlade Njemačke da se u Crnoj Gori ne mogu očekivati promjene dok god bivši premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović utiče na političko-ekonomski ambijent.

Delegaciju čine predstavnici “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” Željko Ivanović, Mladen Milutinović, Slavica Jovanović i Milka Tadić-Mijović.

Oni su drugog dana posjete Berlinu, tokom razgovora sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Njemačke Hartmutom Košikom ukazali na to da se Crna Gora nalazi u veoma nezavidnoj ekonomskoj situaciji zbog koruptivne i tajkunske privatizacije koja je uništila privredu zemlje i napravila ogromne dugove koji su sada ostavljeni na teret građanima.

Upozorili su na lošu privatizaciju KAP-a, koji je Đukanovićeva vlada predala ruskom oligarhu Olegu Deripaski uz ogromne subvencije i državne garancije, koje bi sada Crnu Goru mogle gurnuti u bankrot.

Otvaranje pregovora da izmijeni ambijent?

Košik je naglasio da bi otvaranje pregovora sa Crnoj Gorom u junu i približavanje Evropskoj uniji trebalo da izmijeni i politički i ekonomski ambijent, u Crnoj Gori, što bi otvorilo vrata brojnim njemačkim i evropskim investitorima za ulaganje.

Ivanović, Milutinović, Jovanović i Tadić-Mijović sreli su se i sa poslanicima svih vodećih političkih frakcija u Bundestagu. Poseban značaj ulozi slobodnih medija dala je poslanica Zelenih u Bundestagu Mariluiza Bek, jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Njemačkoj.

Bek je kazala da će i ona i njena poslanička grupa u Bundestagu s posebnom pažnjom pratiti i dalji razvoj događaja u Crnoj Gori i ispunjene uslova EU za otvaranje pregovora. Bek je istakla da je upoznata sa tim da KAP ne zadovoljava elementarne standarne ekološke zaštite.

Na kraju dvodnevne posjete Berlinu predstavnici crnogorskih medija sreli su i sa direktoricom za EU u Vladi Bavarske Gabrielom Stauner, koja je kazala da bi bilo dobro da Evropska komisija otvori pregovore sa Crnom Gorom, ali da će poslednju riječ o tome dati poslanici Bundestaga, tokom juna.

Bek je kazala da će i ona i njena poslanička grupa u Bundestagu s posebnom pažnjom pratiti i dalji razvoj događaja u Crnoj Gori

"U svim razgovorima smo naglasili da je nerealno očekivati suštinske promjene u Crnoj Gori dok je Milo Đukanović vodeća i najuticajnija politička ličnost koja i dalje predsudno utiče na vođenje spoljne i unutrašnje politike", rekao je Vladan Milutinović, glavni i odgovorni urednik "Dana".

Tadić-Mijović je rekla kako je u razgovorima naglašeno da je novi premijer Igor Lukšić od koga se mnogo očekivalo, između stvarnih reformi i lojalnosti partijskom šefu Đukanoviću izabrao ovo drugo, što je onemogućilo stvarne promjene i ispunjavanje osnovnih zahtjeva Evropske unije.

Predstavnici nezavisnih medija su se založili za otvaranje pregovora EU sa Crnom Gorom u junu jer bi u protivnom antievropske snage urušile politički i ekonomski ambijent u Crnoj Gori. Oni su ukazali i na značaj njemačkih investitora u Crnoj Gori.

Bonus video: