globalna akcija

"Sat za planetu Zemlju" slabo kucao u Podgorici!

Crnogorsko narodno pozorište, zgrada Elektrodistribucije, Milenijum, gradske ulice i spomenici, sijali su punim sjajem
97 pregleda 0 komentar(a)
24.02.2019. 10:59h

Svjetla u glavnom holu tržnih centara Delta siti i Mall of Montenegro, poslovnicama Telekoma i M-tela, kao i prostorijama Unika osiguranja, Ministarstva održivog razvoja, Agencije za zaštitu životne sredine, od 20 sati 30 minuta bila su ugašena na jedan sat, čime se Crna Gora i ove godine pridružila svjetskoj akciji "Sat za našu planetu".

Unika osiguranje, koje je generalni sponzor manifestacije, na sat vremena je ugasilo sva svjetla i reklame na poslovnicama u Crnoj Gori.

Za razliku od njih, Crnogorsko narodno pozorište, zgrada Elektrodistribucije Podgorica, Milenijum, ulice Glavnog grada, spomenici, sijali su punim sjajem.

Podgorica je, uz ostale crnogorske gradove, sat vremena trebalo da bude u polumraku. Međutim, samo su rijetki građani dali doprinos i gašenjem svjetla 60 minuta u većini prostorija svojih domova odazvali se apelu NVO “Green Hom”.

Manifestacija u parku

Na manifestaciji koja je organizovana u Univerzitskom parku iz “Green Homa” poručili su da simbolično gašenje svjetla predstavlja samo početni korak za svakog građanina u obezbjeđivanju održive budućnosti za generacije koje dolaze.

"Zadovoljstvo je vidjeti da građani učestvuju u najvećoj volonterskoj akciji za životnu sredinu koja je ikad organizovana. Noćas su se pripremile 147 zemalje da pošalju ujedinjenu poruku da je vrijeme da se počnu preuzimati akcije za očuvanje planete", poručila je koordinatorka programa za životnu sredinu”Green Homa” Nataša Kovačević.

Ona je navela da je istovremeno hiljade znamenitih mjesta i obilježja u više od 5 hiljada gradova zamračeno u istom satu, u svojim vremenskim zonama, a sa istom željom-da se pokrenu promjene.

"Ove godine, Sat za planetu je u jednom pitanju sažeo cijelu globalnu poruku koja glasi “Šta si spreman da uradiš da bi sačuvao planetu?”. Kako se svjetla budu gasila oko naše planete, proslavićemo naše obećanje da ćemo preduzimati konkretne akcije da je očuvamo", kazala je Kovačević.

Očuvanje planete, učešćem u programu, podržali su studenti FVU koji su izveli performans ”Planeta je u našim rukama”, dječiji kulturni centar “Bjuti”, škola stranih jezika “Dabl L”, ženski muzički sastav ”Alata”, plesna škola”Buena Vista”, te muzičari Aleksandra Vujačić, Staša Tošić i Vuk Darmanović.

“Sat za planetu” (Earth Hour) je međunarodna inicijativa nastala 2007. godine u Sidneju. Akcija se pokazala uspješnom i svake godine sve veći broj zainteresovanih priključivao se kampanji. Prošle godine učestvovalo je čak 128 zemalja i više od 4.500 gradova koji su ostali u mraku kako bi pružili podršku očuvanju planete. Ove godine svjetla su se ugasila u više od 6 hiljada gradova u 128 zemalja. Na sat u mraku će bili i objekti kao što su Ajfelov toranj, krivi toranj u Pizi i Koloseum.

Tokom prošlogodišnjeg “Sata za planetu” u Crnoj Gori je potrošnja električne energije bila smanjena za dva odsto. Iz Elektroprivrede su poručili da, ukoliko bi 360 hiljada crnogorskih potrošača na sat vremena isključili svega jednu sijalicu jačine 80W, sačuvali bi 24 miliona litara vode ili 39 tona uglja.

Galerija