Advokati: Presuda Višeg suda protivurječna i nezakonita

Radović je istakla da je sudija izvjestilac Seka Piletić načinom na koji je komentarisala presudu prejudicirala stvari i sugerisala odluku vijeća
240 pregleda 0 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2012. 07:53h

U nastavku sjednice Apelacionog vijeća, branioci optuženih su u svojim žalbama na prvostepenu presudu, kojom je bivša sudija Slavka Vukčević osudila njih 32 na ukupno 237 godina zatvora za zločinačko udruživanje i šverc 2,5 tona marihuane, istakli da je presuda Višeg suda nerazumljiva i protivurječna sama sebi sa bitnim povredama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona, te da je sud sudio po opštem utisku, a ne iz sprovedenih dokaza.

Oni su tražili ukidanje presude i puštanje njihovih klijenata da se brane sa slobode.

Zamjenica vrhovnog državnog tužioca Miljana Radović je istakla da je sudija izvjestilac Seka Piletić načinom na koji je komentarisala presudu prejudicirala stvari i sugerisala odluku vijeća, te da iako postoje nedostaci u presudi, oni nijesu od značaja u tako teškom i obimnom predmetu.

Specijalno tužilaštvo predložilo je da sud preinači osuđujuće presude i izrekne visočije kazne, a kod oslobađajućih presuda, njihovo ukidanje i izricanje zatvorskih kazni.

Predsjednik Vijeća sudija Milivoje Katnić stao je u odbranu Piletićeve, navodeći da sudija izvjestilac ne daje svoje mišljenje, ali je dužan da ukaže vijeću na bitne povrede postupka.

“U izvještaju sudije izvjestioca nisam vidio ništa što bi prejudiciralo našu odluku”, rekao je Katnić.

Advokat Miodrag Bojanić smatra da tužilac treba da se okrene optužnici i da tamo potraži greške, a njegov kolega Tomislav Dedić je istakao da je sudija izvjestilac ozbiljno, logično i jasno predstavila šta treba da sadrži izreka prvostepene presude.

Advokat Zdravko Begović očekivao je da tužilac traži ukidanje osuđujuće presude.

“Bilo je jasno da je ova presuda bila osuđena na propast onog dana kad je donešena”, rekao je Begović.

Piletić je na prošloj sjednici navela da propusta ima u gotovo svakoj od 29 tačaka prvostepene presude, i istakla da su u njoj pomiješani organizatori i pripadnici zločinačkih grupa, izostavljeni lični podaci pojedinih optuženih, ali i radnje zbog kojih su optuženi.

Odluka Apelacionog suda biće naknadno dostavljena strankama.

Bonus video: