Pozivaju tužilaštvo da se pozabavi Studentskim parlamentom

Sumnjaju da su članovi SP na čelu sa Golubovićem studentskim novcem poboljšavali bankovne račune svojih NVO
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 23:28h

Objelodanjeno finansijsko poslovanje Studentskog parlamenta jasno ukazuje na sumnju da su članovi Parlamenta, na čelu sa Golubovićem, zloupotrijebili svoj položaj i parama, namjenjenim za poboljšavanje položaja studenata, Crne Gore, poboljšali bankovne račune svojih ili NVO lica sa kojima su blisko povezani”, kažu studenti Filozofskog fakulteta.

Oni su u reagovanju povodom teksta objavljenog u “Vijestima” kazali da je novac opredijeljen za rad SP uglavnom potiče od samofinansirajućih studenata, na čiji teret, uostalom, pada i finansiranje UCG.

"Zato očekujemo da rektor (Predrag Miranović) iskoristi mogućnost datu Statutom UCG i podstakne službu za internu revizuju na unutrašnju finansijsku kontrolu na Univerzitetu, kao i da nalaz službe za reviziju učini dostupnim javnosti", kažu studenti i pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo da preduzme mjere iz svoje nadležnosti povodom izvoda iz banke koji je u suprotnosti sa prikazanim i usvojenim finansijskim izvještajem i procjeni da li u ovakvom poslovanju predsjednika SP Petra Golubovića ima elemenata krivičnog djela.

Golubović sa Lukšićem

Trn u Golubovićevom oku

Studenti kažu da su uvjereni da će oba mehanizma kontrole, ukoliko budu sprovedena, pokazati da su predstavnici SP na tim funkcijama isključivo iz ličnih, političkih i finansijskih interesa, te da ih u ostvarivanju tih interesa ne spriječava ni studentska savjest ni zakoni.

"Sada je razumljivo i zašto je Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Nikšiću trn u oku predsjednika Golubovića. Upravo naše zalaganje da se prekine sa praksom zakulisnog punjenja sopstvenih džepova novcem SP smeta Goluboviću i drugovima, pa ne biraju način da nas onemoguće da časno i nepotkupljivo zastupamo interese studenata koji su nas i izabrali za svoje predstavnike", piše u reagovanju studenata.

Oni dodaju da ukoliko ne bude interesovanja za dodatnim kontrolama poslovanja Golubovića, to će shvatiti kao jasnu poruku studentima o tome koliko su nadležni spremni da ih zaštite od poslovanja i poteza ovakvog Parlamenta i njegovog predsjednika.

I organizatori građanskog protesta Studentska unija pozvali su nadležne da reaguju, kažu, na korupciju i lopovluk u Studentskom parlamentu.

Novac na sve strane

Izvodi sa bankovnog računa SP tokom 2011. godine nijesu u potpunosti usaglašeni sa finansijskim izvještajem kojim raspolaže Univerzitet Crne Gore, niti sa skiciranom tabelom koju predstavljaju kao dio izvještaja.

Na izvodima se vidi da je predsjednik SP Petar Golubović finansirao i aktivnosti organizacija bivših studentskih funkcionera Dejana Pejovića i Ivice Todorovića.

Takođe, tokom novembra i decembra kada su organizovani studentski protesti SP novac je uplaćivao i Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i sporta.

Galerija

Bonus video: