Franović uz Nikšić-Podgorica obećao i kilometar pruge do mlina

Franović se dotakao stanice Ostrog, gdje će kako je najavio, razgovarati sa čelnicima lokalnih uprava o otvaranju turističke organizacije
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 18:46h

Rekonstrukcija pruge Nikšić–Podgorica, koja traje skoro sedam godina i košta oko 70 miliona eura, svečano će biti otvorena 1. septembra, ili najkasnije za Dan opštine Nikšić. To je tokom obilaska pruge najavio direktor ŽICG, Zarija Franović.

“Ovaj se posao mogao uraditi prije, ali trebalo je duplo više da nas košta. Reći ću vam da je procjena bila da prelazi između Nikšića i Podgorice koštaju dva miliona, a koštali su 795.000 eura. Stanična zgrada u Nikšiću sa objektima umjesto 2,5 miliona koštala nas je 1.280.000 eura, a pri tom smo je sačuvali spolja, jer je to praktično kulturno–istorijski spomenik iz 1935. godine”, pohvalio se Franović, kako su štedjeli novac i na tunele.

On je rekao da se sređivanje pruge odužilo i zbog segmentacije željeznice.

“Smatram da treba da razvijamo vjerski turizam, jer ima dosta onih koji idu ka Ostrogu i to treba valorizovati”, poručio je Franović.

On je najavio mogućnost da se upravo zbog toga kilometar pruge produži i do Nikšićkog mlina, a takođe je najavio i izgradnju kraka za buduću prugu prema Čapljini.

Franović se dotakao stanice Ostrog, gdje će kako je najavio, razgovarati sa čelnicima lokalnih uprava o otvaranju turističke organizacije.

“Smatram da treba da razvijamo vjerski turizam, jer ima dosta onih koji idu ka Ostrogu i to treba valorizovati”, poručio je Franović.

Franoviću su tokom obilaska stanice i radova društvo pravili i predstavnici lokalne uprave.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Radojičić: Kakve su ovdje bile kuvane glave

Predsjednik Opštine, Nebojša Radojičić, istakao je značaj pruge prije svega za privredu grada.

“Ova pruga treba Nikšiću zbog svih strateških planova koje imamo kad je u pitanju razvoj grada. Željezara i Boksiti neće moći da funkcionišu bez ove pruge, tako da o ovome ne treba mnogo trošiti riječi”, kratko je prokomentarisao Radojičić.

Dok su šestali zgradom Željeznice koja je sagrađena 1935. godine Radojičić se prisjetio kako se tu nekad dobro jelo.

"Znaš kakve su ođe bile kuvane glave", kazao je gradonačelnik Nikšića Franoviću.

Mještanima Kličeva obećali podvožnjak

Franović je kršeći usmeni dogovor sa novinarima, umjesto na stanicu pošao pravo na pružni prelaz u Kličevu koji je prije dva dana uklonjen.

Mještani, revoltirani, tog dana su opet nasuli prelaz kako bi mogli saobraćati najkraćim putem do magistrale, imanja i uopšte grada.

Franović je okupljenim mještanima zajedno sa Radojičićem objasnio da je tu zakonski nemoguće postaviti pružni prelaz i obećao im za uzvrat izgradnju podvožnjaka. Isto je potom prenio i novinarima kada se pojavio na stanici.

“Već će sjutra na lice mjesta izaći ljudi sa građevinskog fakulteta sa našim menadžerom za građevinske poslove, Tanjom Bulatović, i daćemo idejno rješenje. Mi ćemo finansirati oko 30.000 eura izradu projekta za izgradnju podvožnjaka, a sa Opštinom ćemo se dogovoriti oko finansiranja radova koji će ukupno koštati oko 150.000 eura”, kazao je Franović, dodajući da ti radovi neće ometati saobraćanje vozova.

Galerija

Bonus video: