Advokatska komora: Zakon o izvršiteljima je neustavan

Dodaje se da, bez obzira kako se klasifikuju poslovi javnih izvršitelja, kao sudski ili kao poslove državne uprave, osporavane norme su neustavne
55 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Arhiva Vijesti
Zdravko Begović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2012. 14:08h

Advokatska komora Crne Gore podnijela je inicijativu Ustavnom sudu kojom traži da se Zakon o izvršiteljima proglasi neustavnim ili stavi van snage.

U inicijativi se podsjeća na odredbu Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, koja predviđa da je javni izvršitelj "fizičko lice imenovano za odlučivanja u postupku izvršenja, sprovođenje izvršenja i sprovođenje obezbjeđenja, u skladu sa zakonom" koja je prema ocjeni advokata pravno definisala buduće javne izvršitelje kao fizička lica.

Advokati takođe ističu da je u skladu sa tim, novi Zakon o javnim izvršiteljima “izvršio detaljnu razradu statusa javnih izvršitelja, kao javne službe, koja se obavlja samostalno profesionalno i kao isključivo zanimanje.

“Pitanje koje se postavlja je da li osporavane zakonske odredbe na javne izvršitelje, kao fizička lica, prenose vršenje poslova iz nadležnosti suda, što bi bilo potpuno nedozvoljeno. Ali, ako bi poslove izvršenja tretirali, ne kao sudske, nego kao poslove državne uprave, to bi takodje bilo ustavno nedozvoljeno, jer bi bilo suprotno članu 112 Ustava prenošenje i povjeravanje poslova, kojom je predvidjeno da se pojedini poslovi državne uprave mogu „zakonom prenijeti na lokalnu samoupravu ili drugo pravno lice“,navodi se u Inicijativi koju potpisuje predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Ustavni sud ćuti o inicijativi za Zakon o notarima

Dodaje se da, bez obzira kako se klasifikuju poslovi javnih izvršitelja, kao sudski ili kao poslove državne uprave, osporavane norme su neustavne.

U inicijativi ,koja je objavljena na pravničkom portalu “Auditorium” naglašava se da je Advokatska komora, zbog nesaglasnosti sa Ustavom, već podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o notarima, po kojoj do danas, nije odlučivano makar mi o tome nijesmo obaviješteni.

“Kao i u slučaju Zakona o notarima, ni kad je definisao status javnih izvršitelja, očigledno je da zakonodavac, nije imao u vidu ustavna ograničenja koja ne dozvoljavaju prenošenje državnih funkcija, osim izuzetno, ali nikad ne na fizička lica. Dakle, mišljenje Advokatske komore Crne Gore je da su osporeni zakoni očigledno nesaglasni sa Ustavom. Kako se već radi o pojavi, odnosno o opasnoj neustavnoj tendenciji, Advokatska komora predlaže da se ovi postupci hitno uzmu u rad i odlučivanje”, navodi se u inicijativi

Bonus video: