MANS će podnijeti krivičnu prijavu protiv Mugoše i vlasnika "Carina"

Ovo je treća krivična prijava koju MANS podnosi protiv Mugoše u vezi nezakonite prodaje gradskog zemljišta
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 14:08h

MANS će u petak Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju, Đurđini Ivanović, podnijeti krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, ali i protiv vlasnika kompanije "Carine", Čedomira Popovića, zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanje mita.

Ovo je treća krivična prijava koju MANS podnosi protiv Mugoše u vezi nezakonite prodaje gradskog zemljišta podgoričkoj kompaniji "Carine".

Prva krivična prijava koju je MANS podnio je odbačena jer "nije postojalo elemenata krivičnog djela", dok je druga prijava koja je podnijeta nakon što je Vrhovni sud Crne Gore potvrdio naše sumnje da su ugovori bili nezakoniti, još uvijek u procesuiranju kod tužioca Ranke Čarapić.

"Nakon presude Vrhovnog suda, kompanija "Carine" je vratila 15.000 kvadrata zemljišta Glavnom gradu, dok je Podgorica toj kompaniji trebala da isplati oko 2.5 miliona Eura. Kao što se ispostavilo, Opština je odlučila da taj dug plati tako što će udovoljiti novom zahtijevu Čedomira Popovića za čuveno dokompletiranje građevinskih parcela, što je i prvog puta bio samo izgovor da "Carine" do vrijednog zemljišta dođu mimo tendera", navodi se u saoštenju MANS-a.

Spornu Odluku o prenosu zemjišta na Carine, Mugoša je donio pozivajući se na Zakon o državnoj imovini i to na član 29. u kome se navodi da imovinom opštine raspolaže nadležni organ.

"Da su tužilaštvo i policija adekvatno radili svoj posao, vjerovatno jedino zemljište kojim bi Mugoša mogao da "raspolaže" je ono u okviru spuškog zatvora", navodi se u saopštenju MANS-a

"Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Glavnog Grada, imovinom opštine raspolaže Skupština Glavnog grada, tako da Mugoša nije imao zakonski osnov da po bilo kom osnovu zaključuje sporazume i ugovore o tim parcelama sa Čedomirom Popovićem, što je prvo u nizu kršenja zakona", smatraju iz MANS-a.

"Mugošu su trebale da ograniče institucije"

MANS će zbog toga krivičnu prijavu podnijeti i protiv Čedomira Popovića jer je "s obizrom na veličinu finansijske koristi, imao i više nego dovoljno motiva da utiče na Gradonačelnika Mugošu da ponovo prekrši zakon".

"Mugošu su trebale da ograniče i institucije nadležne za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, i to prije nego što nastavi da krši zakon. Da su tužilaštvo i policija adekvatno radili svoj posao, vjerovatno jedino zemljište kojim bi Mugoša mogao da "raspolaže" je ono u okviru spuškog zatvora", navodi se u saopštenju MANS-a.

MANS poziva Specijalnog državnog tužioca da odmah upozna javnost sa dosadašnjim tokom istrage po krivičnoj prijavi koju su podnijeli prije gotovo dvije godine, i da odmah otvori istragu u odnosu na nova kršenja zakona za koja se Mugoša sumnjiči.

Mugoša: Izmišljene malverzacije

Povodom optužbi SDP-a da gradonačelnik Miomir Mugoša nije ispoštovao odluku Vrhovnog suda sklopivši ponovo ugovor sa preduzećem Carine, zahvaljujući kojem je ono po drugi put postalo vlasnik oko 15.000 kvadrata zemljišta na Starom aerodromu , gradonačelnik tvrdi da su “izmišljene malverzacije” politička kampanja SDP, a da je taj ugovor obavljen u skladu sa zakonom i odlukom Vrhovnog suda .

„Glavni grad je ispoštovao odluku Vrhovnog suda, pomenuto zemljište nije bilo sporno prije njegove odluke, mi smo ga vratili u posjed saglasno Zakonu o imovini prema članu 34 stavu 3 I članu 40 stavu 3.2 , te legalno sklopili sporazum sa Carinama“, naglasio je Mugoša.

Optužbe na njegov račun, Mugoša je ocijenio kao izbornu kampanju SDP-a, koji traži načine na koje će DPS-u nanijeti što veću političku štetu.

Optužbe na njegov račun, Mugoša je ocijenio kao izbornu kampanju SDP-a

„Ja sam borac koji se ne predaje.Obzirom da njih u Glavnom gradu politički skoro i da nema, oni u saradnji sa „Vijestima“, što je javna tajna, vode negativnu kampanju protiv gradonačelnika, da bi se u susret izborima pokušalo najačim i najodgovornijim nanijeti politička šteta „, optužio je SDP Mugoša, pitajući se na koji način će se ta stranka pripremiti za predstojeće izbore.

„Do tada svako neka radi svoj posao, neka provjeravaju dokumenta, kao što to čine advokati Daily pressa“, bio je kategoričan gradonačelnik.

Mugoša smatra da je njegov jedini propust što je pomenuta urbanistička parcela postala postala predmet javnog tendera,jer se oglušio o savjete svojih saradnika.

Socijaldemokratska partija najavila je da će inicirati parlamentarnu istragu i kadrovske promjene u tužilaštvu ako ne pokrene istragu zbog Sporazuma o rješavanju međusobnih odnosa, koji je Mugoša 9. novembra 2011. zaključio sa direktorom “Carina” Čedomirom Popovićem.

Galerija

Bonus video: