Crnogorske fregate u Bengalskom zalivu?

Dnevni list "Daily star" piše o potrebi ove južnoazijske države da pojača svoj sistem na moru
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 02:28h

Vodeći dnevni list koji u Bangladešu izlazi na engleskom jeziku, „Daily Star“ objavio je tekst o potrebi te južnoazijske države da pojača svoj sistem odbrane na moru, pri čemu se u tom smislu pominju i resursi iz Crne Gore.

Riječ je o u Crnoj Gori dugo skrivanom, a u poluzvaničnim krugovima duže najavljivanom kao „gotovo završenom“, poslu u kome bi naše Ministarstvo odbrane Ratnoj mornarici Bangladeša prodalo glavne pomorske snage Mornarice Crne Gore – dvije raketne fregate tipa „Kotor“ koje su u MCG službeno klasifikovane kao patrolni brodovi P-33 i P-34.

„Stručnjaci za odbranu ističu da je Bengalski zaliv poznat po teškom moru i olujama, pa RM Bangladeša treba veće ratne brodove poput fregata ili korveta da bi efikasno patrolirala tim vodama. U ovom trenutku RM Bangladeša ima pet fregata, ali osim jedne koja je relativno savremena, preostale četiri su stare i treba ih hitno zamijeniti novijim brodovima. Mornarica se trudi da te brodove obezbijedi iz Crne Gore i Kine“, piše „Daily Star“ u tekstu pod nazivom „Jaka porudžbina RM Bangladeša“, koji je taj list nedavno objavio na naslovnoj strani.

Štite svoja prava u vodama

U tekstu se podsjeća na veliki ekonomski značaj Benglaskog zaliva kao ribom bogatog dijela Indijskog okeana, ali i područja sa značajnim podmorskim rezervama nafte i plina zbog čega je Bangladeš veoma zainteresovan da zaštiti svoja prava u vodama i u epikontinentalnom pojasu koji mu pripadaju.

Nedavna odluka Međunarodnog suda za pravo mora Bangladešu je omogućila da ribarski brodovi te države love i u akvatorijumu.

„Uspostavljanje pune kontrole nad svojim pomorskim granicama i resursima od Bangadeša traži da ojača sposobnosti i kapacitete svoje Ratne mornarice sa uvođenjem dodatnih resusa za patroliranje iz vazduha, radarskog nadzora kao i nabavkom novih i većih brodova“, piše dnevnik koji izlazi u Daki, glavnom gradu Bangladeša napominjući da se uz nabavku novih brodova iz Crne Gore i Kine radi na nabavci patrolnih aviona iz Njemačke, kao i kupovini novog radarskog sistema velikog dometa koji će biti instaliran na kopnu.

„RM Bangladeša takođe nedostaju logistički, odnosno pomoćni brodovi za prevoz zaliha, ljekova i druge opreme od baza na kopnu do patrolnih brodova na pučini. Ti patrolni brodovi koji duže ostaju na moru, trebaju pomoćne brodove koji će ih redovno snabdijevati gorivom i drugim zalihama“, piše „Daily Star“, indirektno potvrđujući i drugi dio priče koja se proteklih godinu i po dana mogla čuti u mornaričkim kuloarima u Crnoj Gori – da će naše Ministarstvo odbrane južnoazijskoj državi, pored fregata tipa „Kotor“ prodati i dva pomoćna broda, PO-91 i PN-27, namjenski građene u nekadašnjoj JRM da zalihama, municijom i gorivom snabdijevaju udarne pomorske snage.

Posao ide preko Turske

Inače, cio posao sa Bangladešom trebalo je da se odradi preko Turske u kojoj bi crnogorski ratni i pomoćni brodovi bili generalno remontovani pred isporuku toj južnoazijskoj državi. Novcem dobijenim od prodaje dviju fregata i dva pomoćna broda Crna Gora je, opet u Turskoj, trebalo da kupi dva nova i mnogo manja patrolna broda tipa „Damen Stan Patrol 4207“ kakve po holandskoj licenci gradi jedno tursko brodogradilište.

Ti 42 metra dugi patrolci namijenjeni su za zadatke Obalne straže a ne Ratne mornarice i za razliku od fregata tipa „Kotor“, nisu sposobni da patroliraju vodama južnog Jadrana u veoma nepovoljnim meteo-uslovima, kakvi su ovdje česti tokom zimskih mjeseci.

Šveđani međutim, nikada nisu dali saglasnost da Jugoslavija, odnosno zemlje nastale njenim raspadom, tu tehnologiju preprodaju trećoj strani.

Naime, ova dva broda građena krajem osamdesetih godina u bivšoj SFRJ, opremljeni su sistemom za upravljanje vatrom 9LV-200 mk 2 švedske proizvodnje koji je tada bio jedan od najmodernijih u svijetu, a Jugoslavija ga je dobila za ugradnju u svoje ratne brodove zbog odlične saradnje koju je tada imala sa Švedskom u domenu vojne industrije.

Šveđani međutim, nikada nisu dali saglasnost da Jugoslavija, odnosno zemlje nastale njenim raspadom, tu tehnologiju preprodaju trećoj strani, pa je zbog toga prije nekoliko godina propala i već viđena prodaja četiri raketne topovnjače klase „Rade Končar“ koje je MVCG pokušala prodati Sudanu.

Međutim, i na tim brodovima je ugrađen švedski sistem za upraljanje vatrom 9LV čiju dalju preprodaju skandinavska država nije bila sklona da odobri.

Bonus video: