Podrška mladima na selu: Za prinovu 200 eura

Pravo na podršku imaju poljoprivredni osiguranici ili jedan bračni drug evidentiran kao nezaposleno lice kod Zavoda za zapošljavanje
57 pregleda 0 komentar(a)
beba, Foto: Boris Pejović
beba, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2012. 17:44h

Opština Pljevlja će u ovoj godini finansijski pomoći bračne parove koji žive na seoskom području i koji tokom ove godine budu dobili prinovu. Prema predlogu Odluke o finansijskoj podršci bračnim parovima, o kojoj treba da se za nekoliko dana izjasne odbornici pljevaljskog parlamenta, po zaključenju braka i bračnim parovima po rođenju djeteta Opština će isplatiti finansijsku pomoć u iznosu od 200 eura.

Pravo na podršku imaju poljoprivredni osiguranici ili jedan bračni drug evidentiran kao nezaposleno lice kod Zavoda za zapošljavanje, a planiraju da žive na selu.

Bračni parovi koji budu konkurisali za podršku dužni su Sekretrarijatu za privredu da dostave uvjerenje o prebivalištu, potvrdu seoske mjesne zajednice o opredijeljenosti života na selu, posjedovni list, koji glasi na korisnika ili člana domaćistva, izjavu o kućnoj zajednici, izvod iz matične knjige vjenčanih i izvod iz matične knjige rođenih za novorođenče.

Masovno se sele

Donošenjem ove odluke Opština želi da zaustavi iseljavanje sa sela, spriječi demografsko starenje sela i započne proces povratka mlađe populacije na selo i opredijeljenost za poljoprivrednu djelatnost, kao osnovni izvor sticanja prihoda.

U lokalnoj upravi smatraju da je jedan od ograničavajućih faktora daljeg razvoja poljoprivrede nepovoljna demografska kretanja u selima.

Prema rezultatima posljednjeg popisa poljoprivrede Crne Gore, na područu pljevaljske opštine živi 31.060 stanovnika od toga na seoskom području 11.438, odnosno 37 odsto ukupnog broja stanovnika. U odnosu na popis iz 2003. prisutan je trend smanjenja broja stanovnika na selu za četiri odsto. U Opštini smatraju da će doći do daljeg ekonomskog slabljenja i depopulacije najudaljenijih ruralnih područja, ako se ne obezbijedi povoljniji životni i ekonomski ambijent.

Bonus video: