Inspekcija: Nija nafta u Morači nego su obrasle alge

On je kazao “Vijestima” da takav prizor gleda svakodnevno već deset ili petnaest dana
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 17:31h

Masna mrlja, najvjerovatnije od nafte, pojavila se ponovo kod mosta Milenijum, tvrdi profesor Univerziteta Crne Gore Grujica Radunović.

On je kazao “Vijestima” da takav prizor gleda svakodnevno već deset ili petnaest dana.

"Svakog dana šetam tim dijelom grada i stalno gledam tamnu skramu koja se svakog dana povećava - bode oči. Treba ispitati o čemu se radi, jer se to ne dešava prvi put", kazao je on.

Iz Ekološke inspekcije kazali su da su u januaru provjeravali odakle se pojavila naftna mrlja u Morači, ali da im nakon toga niko nije prijavljivao nove slučajeve.

Ipak, nakon poziva “Vijesti”, inspekcija je izašla na teren kako bi provjerila da li se radi o novoj naftnoj mrlji.

Kako je kazala glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica, u Morači nema zagađenja, a građani su najvjerovatnije zbog kamenja uz kraj i oko ostrva na sredini stekli dojam da se radi o nafti.

"Bili smo na Vezirovom mostu i ispod Milenijuma i ispod Stare varoši. Kamenje je uz kraj i oko ostrva u sredini rijeke tamne boje, ali to je zbog obrastanja algi", objasnila je ona.

Nije bilo zagađenja

Inspekcija je u januaru, nakon ekološkog incidenta izlivanja nafte u Moraču, provjerila sve kotlarnice u blizini, otvarani su svi šahtovi, provjeravana stara benzinska pumpa kod stadiona, rešetkasti slivnici gdje se nalazi atmosferski ispust, ali nije utvrđeno odakle se pojavila nafta.

Tada je utvrđeno da nema tragova zagađenja jer se radilo o maloj količini nafte.

Glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica saopštila je u januaru da su po anonimnoj prijavi izašli da provjere o kojoj se količini nafte radi, zaključivši po tragovima da se radi o lakšem gorivu koje je formiralo "masni film" na površini Morače.

Kako je kazala ona, nafta se mogla naći u atmosferskoj cijevi jedino ako je neko ispustio direktno u slivnike.

U januaru je stupio na snagu novi zakon o upravljanju otpadom, prema kojem su rigorozne kazne za one koji ispuštaju ulja u vodu ili zemlju. Tako je za pravna lica kazna do 20 hiljada eura, za preduzetnike šest hiljada, a za fizička lica dvije hiljade.

Galerija

Bonus video: