MANS: Cijene goriva i struje rastu, premijer čuva tajkune

Premijer Igor Lukšić javno je obećavao da će Vlada obezbijediti bar još jednog distributera goriva kako ne bi bilo zloupotreba, ali se to ni do danas nije desilo, kažu iz MANS-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 14:28h

Najnovije poskupljenje goriva i najave da će porasti cijena električne energije pokazuju da Vlada Igora Lukšića čuva monopole i radi u interesu tajkuna, a građani to sve skuplje plaćaju, saopštili su iz MANS-a.

U saopštenju te NVO navodi se da "Jugopetrol ni godinama nakon privatizacije nema konkurenciju, a Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dokapitalizovana kao monopolska kompanija".

"Premijer Igor Lukšić javno je obećavao da će Vlada obezbijediti bar još jednog distributera goriva kako ne bi bilo zloupotreba, ali se to ni do danas nije desilo", poručili su iz MANS-a.

Oni su ocijenili da su obije kompanije izbjegle obećavana ulaganja i da krše ugovori o privatizaciji.

"U slučaju EPCG očigledno je da korist od dokapitalizacije ima Prva banka i Aco Đukanović, jer se u njoj drži 60 miliona eura italijanskog partnera A2A, koje su trebale da budu uložene u modernizaciju mreže. Do danas niko ne vodi istragu zašto novac nije uložen u modernizaciju. Od privatizacije Jugopetrola koristi je imao Mark Harison, koji je bio konsultant u procesu privatizacije. Zbog čitavog postupka tužilaštvu su podnošene i krivične prijave, ali rezultata nije bilo", saopštili su iz MANS-a.

Dok cijene goriva i struje rastu, oni podsjećaju da još nema "ni osnovnih informacija o privatizaciji Jugopetrola, ali sa druge strane, ono što znamo o načinu formiranja cijene električne energije je vrlo zabrinjavajuće".

Bonus video: