Grbović: Nadležni pravovremeno reagovali u Komanskom mostu

Pacijenti koji su hospitalizovani, njih četvoro, u stabilnom su stanju
0 komentar(a)
komanski most, Foto: Boris Pejović
komanski most, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2012. 13:32h

Nadležne zdravstvene institucije pravovremeno su dale terapiju u slučaju epidemije gripa u ustanovi Komanski most, ocijenio je izabrani ljekar u toj ustanovi, Mensud Grbović.Prije sedam dana u ustanovi Komanski most dvije osobe su umrle a njih 67 je zaraženo gripom. Javnost je o tome obaviještena u utorak a obdukcija tijela nastradalih nije urađena.Evropski komitet za prevenciju torture i nehumanog i ponižavajućeg tretmana i kažnjavanja preporučuje da bi sve osobe koje umru u ustanovi zatvorenog tipa trebalo bi da budu obdukovane kako bi razlog smrti bio jasan, ukoliko nijesu bolovali od smrtonosne bolesti.Grbović je agenciji MINA rekao da nije bilo potrebe da iniciraju obdukciju jer, kako je rekao, ljekari zaduženi za brigu o štićenicima znaju od čega su ih liječili, "a liječenje nekad može da ima koban završetak"."Ovdje se radilo o štićenicima sa zdravstvenim problemima koji su verifikovani. Nije bilo potrebe da tražimo obdukciju jer znamo od čega smo ih liječili a znamo da to ono može da ima koban završetak", pojasnio je Grbović.

Primijećeni simptomi

On je rekao da je prije desetak dana primijećeno da veći broj štićenika ima simptome slične gripu, poput povišene temperature i kašlja.

"S obzirom na to da je riječ o posebno osjetljivoj populaciji, preduzeli smo akcije kako bi spriječili da ostali štićenici obole jer se radi o kolektivnom smještaju", rekao je Grbović i naveo da su preduzeli sve što je bilo u njihovoj moći."Kako se broj oboljelih počeo povećavati, obavijestili smo Institut za javno zdravlje. Poslali smo im listu i podatke o broju oboljelih o štićenicima koji borave", rekao je on.Oni su, kako je pojasnio Grbović, obavili analize koje si potvrdile da je riječ o gripu tipa A zbog čega je proglašena epidemija."Potom smo pristupili mjerama kolektivne zaštite. Odradili smo i zaštiti onih koji su u opasnosti da obole tako što ime je preventivno dat lijek Tamiflu u dozama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija", kazao je on.

Pacijenti koji su hospitalizovani, njih četvoro, u stabilnom su stanju

Prema njegovim riječima, ta mjera podrazumijeva da se pod zaštitu stave i zaposleni koji su takođe primili Tamiflu.U odnosu na preporuke, rekao je, nadležni su procijenili da ne treba zabraniti posjete porodica.Pacijenti koji su hospitalizovani, njih četvoro, u stabilnom su stanju."Na liječenju su zadržana četiri pacijenta a njihovo stanje je stabilno. Oboljeli u Komanskom mostu su takođe stabiilni, tako da se velika većina vratila svojim redovnim aktivnostima", zaključio je Grbović.

Bonus video: