Apoteke Galenike zatvorene, Fond ne oprašta dug

Fond je početkom februara dostavio 'Galenici' predlog ugovora za tekuću godinu, ali do danas nemamo pisanog odgovora - kazao je Ramusović
0 komentar(a)
Galenika, Foto: Zoran Đurić
Galenika, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.03.2012. 08:06h

U apotekama "Galenike" od juče više nije moguće uzeti lijek, ni sa receptom ni bez njega - uprava lanca apoteka odlučila je da privremeno stavi katanac na njih, usljed finansijskih problema sa kojima se suočavaju.

Do kraja prošle godine građani su u tim apotekama mogli da uzimaju ljekove uz recept ljekara, ali je od ove godine to onemogućeno, jer Fond za zdravstveno osiguranje nije produžio ugovor s tom kompanijom.

Apotekarka u "Galenici" juče je kratko kazala da ne izdaju ljekove do daljeg.

Portparol Fonda Amer Ramusović kazao je da Fond nije i da ne može donositi nikakvu odluku u vezi s izdavanjem ljekova propisanih ljekarskim receptom prema kompaniji “Galenika”.

„Tačno je da je Fond 10. februara dostavio 'Galenici' predlog ugovora za tekuću godinu, kao što smo to uradili i prošle godine i do danas nemamo pisanog odgovora”, kazao je Ramusović.

On je pojasnio da je prošlogodišnji ugovor podrazumijevao da se “Galenici” opredijele dva miliona eura, s napomenom da se na kraju godine taj iznos ne smije preći.

„Kontrolom mjesečnih faktura, u julu smo i pismeno i na sastanku upoznali menadžment 'Galenike' da će doći do probijanja ugovorenog iznosa i da Fond ne može kršiti Zakon o budžetu i da neće moći prihvatiti fakture iznad ugovorenog iznosa, jer niko ne može kršiti zakon”, kazao je Ramusović.

Dodao je da su o problemu redovno izvještavali ministarstva zdravlja i finansija.

Od januara traje spor i sastanci između predstavnika "Galenike" s jedne strane i predstavnika Vlade s druge strane. Optimistični učesnici sastanaka nedavno su "Vijestima" saopštili da su dvije strane blizu dogovora i da se može očekivati što skorije potpisivanje novog ugovora. Do toga, međutim, nije došlo, najviše zbog spornog duga "Galenike" prema državi, od nešto više od milion eura.

Naime, te su apoteke i nakon isteka ugovora sa Fondom izdavale ljekove na recept crnogorskim osiguranicima sa nadom da će država ugovor produžiti.

U rješavanje spora se uključio i resorni ministar Miodrag Radunović koji je krajem januara i inicirao sastanak svih strana kako bi se na što bolji način riješila nastala kriza.

On je tada kritikovao cijene ljekova u apotekama "Galenike" navodeći da su pojedini preparati bili i do 20 odsto skuplji nego u "Montefarmovim" apotekama.

Ta stavka, kako je "Vijestima" saopšteno, više nije sporna, jer je dogovor postignut da ubuduće, ukoliko ugovor bude potpisan, cijene ljekova budu iste kao u državnim apotekama.

Problem ćemo riješiti s njima ili bez njih

Ramusović je kazao da su o problemu razgovarali i na sastancima i s predstavnicima “Galenike” i ministarstava zdravlja i finansija i zauzeli određene stavove u vezi s pet apoteka “Galenike” u Virpazaru, Sutomoru, Tuzima, Risnu i Bijeloj, koje su jedine u tim mjestima.

„Zajednički stav jeste da se mora obezbijediti uredno snabdijevanje građana tih područja ljekovima i to će se uraditi i ako se ne riješi problem s “Galenikom” ili s apotekama “Galenike” ili s nekim drugim u sistemu, tu prije svega mislim na državnu Veledrogeriju Montefarm”, rekao je Ramusović.

Iz "Galenike" su objasnili da neproduživanjem ugovora ne samo da su građani ostali uskraćeni za neophodne ljekove, posebno u slučajevima kada tih medikamenata nema u "Montefarmovim" apotekama, već je u pitanje dovedena egzistencija čitave firme i oko 120 zaposlenih.

Idemo pod stečaj

Izvršni direktor "Galenike" Marko Ljušić kazao je "Vijestima" da ga juče niko od nadležnih ni iz Fonda, ni iz ministarstava zdravlja i finansija nije kontaktirao. "Nadam se, ipak, da će se ovaj problem riješiti, na zadovoljstvo i nas, ali i građana, koji su takođe oštećeni, samo da se ne riješi kasno", kazao je Ljušić.

Na zatvaranje 14 apoteka su, kazao je, bili prinuđeni, i ako se ništa ubrzo ne preduzme, kompanija će otići pod stežaj, a 120 radnika će ostati bez posla.

"Nezavidnu situaciju u kojoj se nalazimo uslovilo je nepriznavanje duga u visini od 1,6 miliona eura od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je nastao isključivo izdavanjem ljekova na recept.

Budući da nijesmo izmirili dobavljače, više i ne dobijamo robu, pa je i ne prodajemo, jer nemamo šta, budući da su se zalihe potrošile", kazao je Ljušić. On je kazao da ga čudi potez Fonda, budući da su i proteklih 15 godina, koliko rade u Crnoj Gori, uvijek premašivali sumu predviđenu budžetom ali im se to izmirivalo. Inače, i država posjeduje akcije u toj kompaniji.

Bonus video: