Pod lupom 4 godine rada Milana Golubovića

Na čelo Agencije za investicije i izgradnju MIlana Golubovića imenovao je njegov brat Vuka, odmah poslije prvog izbora za predsjednika Opštine 2006. godine
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 08:38h

Istragu u Agenciji za investicije i izgradnju grada, prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, naložilo je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor iz policije rekao je da je specijalno tužilaštvo zatražilo da se iz ovog opštinskog preduzeća u Beranama izuzme dokumentacija za protekle četiri godine.

„Nama je stigao pisani zahtjev specijalnog tužilaštva da iz Agencije za investicije i izgradnju izuzmemo dokumentaciju za period od 2008. do 2012. godine“, rekao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

On je kazao da je dokumentacija veoma obimna i da je izuzimanje trajalo više dana.

„Sada je sva dokumentacija kod nas i počinje se sa provjerama poslovanja. Za to će trebati dosta vremana, ali taj posao nam je prioritet u Odjeljenju za suzbijanje privrednog kriminala“, rekao je izvor iz policije.

On nije mogao reći sa kojim osnovama je specijalni tužilac uputio takav zahtjev, ali je dodao da će se sve provjere dokumentacije obavljati u policiji u Beranama, odnosno u Odjeljenju za privredni kriminal, u saradnji sa sektorom kriminalističke policije.

„Naravno, mi nijesmo blokirali rad tog preduzeća i sve što im eventualno treba od dokumentacije u poslovnom pogledu, mogu dobiti od nas fotokopirano. Originalna dokumenta kod nas ostaju do završetka istrage“, kazao je policijski službenik.

Otvaranje istrage u Agenciji za investicije i izgradnju grada izazvalo je u javnosti dosta pažnje prije svega zbog činjenice da se na čelu tog preduzeća nalazi brat Vuka Golubovića, gradonačelnika Berana, Milan Golubović.

Njega je na to mjesto imenovao upravo brat, odmah poslije prvog izbora za predsjednika Opštine 2006. godine.

Početak ove istrage poklopio se sa završetkom istrage koja je vođena u beranskom Domu zdravlja i koja je završena podnošenjem krivične prijave osnovnom državnom tužiocu protiv direktorice te zdravstvene ustanove dr Zuhre Hadrović, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

“Vijestima” je iz policije saopšteno da je prijava podnijeta početkom prošle sedmice, dok je osnovna državna tužiteljka Gorica Golubović u ponedjeljak izjavila da je prijavu dobila prošlog petka i da će postupiti u najkraćem roku od tri dana, što podrazumijeva saslušanje direktorke Hadrović.

Golubović je rekla da nije upoznata sa krivičnom prijavom i da samim tim ne može govoriti o dokazima koje je policija podijela protiv direktorice Doma zdravlja. Ona je dodala i da sama prijava ne znači da će doći i do podizanja optužnice protiv doktorke Hadrović.

Nezvanično, Hadrovićeva se tereti da je na posao primala radnike koji su prethodno dobijali otkaze sa otpremninama.

Izvor “Vijesti” iz policije rekao je da je do ove istrage došlo upravo na zahtjev osnovnog državnog tužioca, koji je ranije zatražio provjeru poslovanja Doma zdravlja.

„Mislim da je osnovni tužilac imao neku anonimnu prijavu i od nas je zatraženo da izvršimo provjeru poslovanja Doma zdravlja. To što je od nas traženo, mi smo i učinili i podnijeli krivičnu prijavu protiv direktorke zbog zloupotrebe službenog položaja. Sada je sve na tužiocu“, kazao je ovaj izvor iz policije.

Odjeljenje za privredni kriminal beranske policije „zatrpano“ je još uvijek i predmetima iz ranijeg perioda, kada je vršena kontrola poslovanja još nekoliko firmi u gradu na Limu.

Policija je ranije istraživala kako su nestale vrijedne mašine za preradu kože iz bivše fabrike Polimka, prije nego je ova kompanija privatizovana i pretvorena u KIPS-ov tržni centar. Takođe je ispitivano kako je došlo do rušenja beranske ciglane, koja je nakon privatizacije sravnjena sa zemljom, a da zbog toga niko nije odgovarao.

„Svi ti predmeti su obrađeni i vraćeni osnovnom tužiocu na dalje postupanje“, rekao je policijski službenik.

Po sudovima od Berana do Podgorice još uvijek se vuku predmeti protiv vinovnika pljačkaške privatizacije hotelsko-turističkog preduzeća, koje je policija procesuirala u ranijem periodu.

Prije mjesec dana policija je podnijela još jednu dodatnu krivičnu prijavu protiv jednog od bivših vlasnika HTP, zbog nezakonite prodaje kafane na Rudešu. Sudbina ni ove prijave za sada nije poznata.

Hadrović: Iznenađena sam

Direktorka Doma zdravlja dr Zuhra Hadrović saopštila je u pisanoj izjavi da nema informaciju da je protiv nje ili bilo koga iz ustanove na čijem je čelu podnesena krivična prijava u vezi sa zloupotrebom službenog položaja zbog navodnog zapošljavanja zaposlenih koji su u prethodnom periodu uz otpremninu napustili ustanovu. „Iznenađena sam i zaprepaštena dezinfomacijom koju je jedan od medija, odnosno novinar željan senzacija plasirao u javnost“, saopštila je Hadrović.

Ona je dodala da je tačno da je jedan od zaposlenih koji je tokom 2010. godine proglašen tehnološkim viškom zato što nije posjedovao potrebnu stručnu spremu, naredne godine, kada je stekao diplomu o završenoj srednjoj školi i vratio prethodno isplaćenu otpremninu, nakon pribavljanja saglasnosti od nadležnih ministarstava i objavljivanja javnog konkursa ponovo zasnovao radni odnos potpuno u skladu sa zakonskim propisima.

Direktorka u saopštenju navodi i da je prošle godine po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u trajanju od po mjesec dana, angažovano nekoliko radnica na održavanju higijene, koje u ranijem periodu oglašene tehnološkim viškom, ali u tim slučajevima se ne radi o prijemu u radni odnos i ta lica se i dalje nalaze na evidenciji Biroa rada, što je lako provjeriti.

„Za njihovo angažovanje odlučili smo se samo zbog toga što se radi o radnicama obučenim za odlaganje medicinskog otpada koji posjeduju iskustvo u obavljanju tih poslova“, kaže dr Hadrović. Ona odgovorno tvrdi da su sva lica zaposljena u Domu zdravlja Berane zasnovala radni odnos u skladu sa zakonskim propisima, uz prethodnu saglasnost nadležnih ministarstava i da u vezi sa tim nije počinila nijednu nedozvoljenu radnju koja joj se spočitava. „Možda se motiv svega u vezi sa čim se pominje moje ime razotkriva javnim iznošenjem mojih porodičnih prilika, tj. da sam supruga poslanika u Skupštini Crne Gore“, zaključuje dr Zuhra Hadrović.

Galerija

Bonus video: