Samardžić: Država svjesno krši zakon preko leđa sopstvenih građana

On je podnio prijavu - inicijativu za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora radi uklanjanja, kako je kazao, bespravno privezanih plovnih objekata kotorskog preduzeća „Yu Briv“
263 pregleda 0 komentar(a)
Bazdanj, Foto: Petar Samardžić
Bazdanj, Foto: Petar Samardžić
Ažurirano: 18.05.2018. 15:34h

Pravni zastupnik grupe građana Tivta iz naselja Đuraševići obala, koji imaju turističke objekte u neposrednoj blizini pristaništa Bazdanj, advokat Petar Samardžić, po treći put je podnio prijavu - inicijativu za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora radi uklanjanja, kako je kazao, bespravno privezanih plovnih objekata kotorskog preduzeća „Yu Briv“.

Prijava je podnijeta Inspekciji sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Kotoru. „Yu Briv“ na mulu Bazdanj koje zvanično nema status privezišta, već operativnog pristaništa za turistička plovila, već nekoliko godina drži stacionirane nekoliko svojih specijalizovanih hidrograđevinksih plovila. „Yu Briv“ time, prema mišljenju mještana i njihovog advokata, vrši uzurpaciju državne imovine i onemogućava svaki pristup na javno mulo građanima, radi pristajanja izletničkih i plovila u funkciji turizma.

„Još prošle godine sam o ovoj uzurpaciji obavijestio predsjednicu Opštine Tivat, Vrhovnog državnog tužioca i JP za upravljanje morskim dobrom, ali do danas nijesam dobio odgovor na podnijetu inicijativu, tako da zaključujem da je pomenuto privatno preduzeće iznad zakona, odnosno da zakoni Crne Gore za njih ne važe. Sumnjam da im je ovakvo nezakonito ponašanje omogućeno od službenika državne uprave koji svojim nepostupanjem takođe krše zakon na štetu građana, iako primaju platu od poreza tih istih građana", kazao je juče Samardžić, koji je medijima dostavio i obimnu dokumentaciju koja potvrđuje da je brojnim državnim organima i službama u protekle tri godine podnosio prijave, zahtjeve za inspekcijski postupak i slične inicijative, ali su oni svi do sada ostali bez efekta.

„U konkretnom slučaju se radi o kršenju zakona koje traje već deset godina i smatramo da je ovo skandalozno ponašanje okrivljenih koji se stavljaju iznad zakona i pokazuju da u Crnoj Gori nema vladavine prava niti jednakosti pred zakonom. Imajući u vidu ignorantski odnos državnih i opštinskih organa vlasti nadležnih za rješavanje ovog problema i dužinu trajanja uzurpacije morskog dobra, kojom se naravno označenom preduzeću pribavlja i protivpravna imovinska korist, opravdano sumnjamo da se u konkretnom slučaju radi o namjernoj opstrukciji odgovornih službenih lica", stoji u najnovijoj prijavi advokata Samardžića koji zastupa interese pet porodica koje žive na Obali Đuraševiča i bave se turizmom.

Bonus video: