Rađenović: Lukšić nije zvao da urgira za šuru

Brat premijerove supruge vodi firmu koja gradi apartmane kod Budve, iz Opštine tvrde da je sve po propisima
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 23:47h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović odbacio je navode MANS-a da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio opštinski budžet prilikom prodaje opštinske parcele u mjestu Kuljače, iznad Pržna i Krstac iznad Reževića, te da je favorizovao firmu „Atena Bohor“ koja gradi apartmansko naselje u Lapčićima.

Studijom lokacije „Lapčići“, koja se nalazi na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja koje je počelo juče, kako navodi MANS, Opština je izašla u susret investitoru, firmi “Atena Bohor” Predraga Bajovića, inače šure premijera Igora Lukšića, firmi u kojoj je zaposlena i supruga premijera.

Iz te nevladine organizacije ocijenili su da je toj kompaniji omogućeno da gradi više nego što je predviđao prethodni plan.

Rađenović je kazao da su upravo za Lapčiće firmi “Bohor” odobreni manji urbanistički parametri nego ostalim mještanima, uz naglasak da nikada premijer nije “čak ni zvao Opštinu da se raspituje o usvajanju dokumenta”.

Opština neće pokleknuti

Naglasio je da se Opština neće obeshrabriti, ni pokleknuti i da će nastaviti sa usvajanjem planskih dokumenata.

“Zaista smatram zlonamjernim da se jednostavno veže ime ili bliskost sa nekim, u ovom slučaju predsjednika Vlade za ono što je Opština uradila u regularnoj proceduri. Predsjednik Vlade se nikada nije interesovao u Opštini za usvajanje te lokalne studije lokalcije“, što potvrđuje da je opredjeljenje Opštine da se kroz izradu ovih planskih dokumenata što je moguće veći broj postojećih sela urbanizuje”, kazao je Rađenović za „Vijesti”.

Kazao je da je potpuno jasno i precizno definisana zakonska procedura usvajanja planskog dokumenta i da je lokalna studija lokacije „Lapčići“ pretrpjela sve zakonske procedure koje su neophodne.

"Što se tiče preduzeća 'Bohor' - ta lokacija je tretirana kao i sve druge", kazao je Rađenović

“Nakon transparentne javne rasprave, stekli su se svi zakonski uslovi da ona u formi predloga bude pred odbornicima SO Budva. Prema mojim informacijama, mještani Lapčića su zadovoljni što Opština usvaja ovu studiju lokacije i time daje pravo da valorizuju svoje prostore i imovinu na zakonit način. Što se tiče preduzeća 'Bohor' - ta lokacija je tretirana kao i sve druge, čak sam se se uvjerio da su dobili neke skromnije parametre urbanističke u odnosu na ono što su drugi investitori i mještani dobili. Nećemo biti u prilici da pokleknemo da se obeshrabrimo sa nekim ovakvim navodima koji se dovode i do faze krivičnih prijava, s obzirom na to da je naše opredjeljenje da svim građanima i investitorima probamo izaći u susret”, kazao je Rađenović.

Deliću ucrtano manje nego drugima

Rađenović je kazao da je prodaja parcele na Krstacu Dušanu Deliću i firmi “Kapital estejt” u Kuljačama unaprijed isplanirana i da je planskim dokumentima taj prostor urbanizovan po želji kupca.

“Opština je sprovela zakonsku proceduru oko prodaje obje parcele, čak je uključila predstavnika opozicije... Planskim dokumentom za Krstac - Reževići tretiran je taj dio - na način koji je kompatibilan sa strategijom razvoja Opštine Budva. Deliću je mnogo manje ucrtano nego ostalim mještanima. Planirana je izgradnja vila na velikim urbanističkim parcelama koje neće devastirati taj prostor. Takođe se stvara mogućnost da se u jednom dijelu te lokacije valorizuje, što je za nas bitno, agroturizam. Zaista ne vidim ništa što bi doprinijelo da se Opština Budva odrekne nekih prihoda i obeshrabri i da ide ka svojoj valorizaciji. Naprotiv, usvajanjem tog planskog dokumenta stvaraju se novi potencijali da Opština uzme dodatne prihode, ali i da se valorizuje jedan od lokaliteta koji je djelimično atraktivan. Identična je situacija i sa procedurom prodaje zemlje u Kuljačama, nekoliko kilometara udaljenog od mora. Zaista, Opština je zadovoljna prihodima od prodaje ovih dviju parcela”, kazao je Rađenović.

Galerija

Bonus video: