Hotel Galeb ostao bez mora

Predsjednik Opštine Nazif Cungu, koji je podržao stavove odbora, kazao je da su amandmani usvojeni u skladu sa zakonskom procedurom
251 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Anto Baković
Ulcinj, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 28.03.2012. 12:18h

Ulcinjski SO kasno preksinoć, oko 22 sata, usvojio je dugo čekanu odluku o donošenju urbanističkog projekta za hotel “Galeb”, ali zajedno sa dva amandmana vladajuće koalicije, što može, ali i ne mora, iskomplikovati početak gradnje novog objekta.

Sama sjednica imala je pomalo čudan, zbunjujući tok, jer je odbor za urbanizam podnio amandmane na predlog odluke koji je u cjelosti prošao zakonsku proceduru, pa ga je, kao takvog, čak i resorni sekretar u obrazloženju predložio Skupštini na usvajanje. Uprkos tome, Skupština je usvojila amandmane kojima se smanjuje površina zahvata koji je pod ingerencijom Opštine i spratnost objekta.

U njima piše da je dio parcele koju je “Rokšped” kupio zajedno sa bivšim “Galebom” i pripadajućim objektima u zoni morskog dobra, te da je za taj dio nadležna Skupština Crne Gore, a ne lokalni parlament.

U drugom amandmanu navodi se da je, prema GUP- u, za taj dio grada predviđena spratnost od P+8, a ne P+11 spratova, kako je planirao investitor.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu, koji je podržao stavove odbora, kazao je da su amandmani usvojeni u skladu sa zakonskom procedurom.

“Ne možemo da usvajamo planove ako oni zadiru u zonu morskog dobra. To je čisto pravni problem, baš kao i predviđena spratnost koja se kosi sa GUP-om. Ne vidim tu ništa sporno, jer smo donijeli zakonitu odluku koja ne smeta investitoru da počne radove”, kazao je Cungu juče “Vijestima”.

U ime izrađivača plana, prof. Nikola Drakić kazao je da odluka ulcinjske skupštine može napraviti izvjesne smetnje i probleme investitoru da počne sa radovima.

“Tačno je da je dio parcele u zoni morskog dobra, ali ono što sam ja htio da kažem odbornicima jeste da se ona ne može izopštiti, već se mora posmatrati kao dio cjeline. Tako je bilo i kod ranijeg ’Galeba’, kome su u istoj toj zoni pripadali objekti, stepeništa i plaže i to je neka vrsta tradicije. Sada ispada da imamo nekog džina ili slona koji ne može pružiti noge put mora”, kazao je Drakić.

“Vijestima” je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma juče saopšteno da je odluka ulcinjske skupštine nelogična i da će povodom toga “biti preuzete zakonom propisane mjere”.

“Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata ne poznaje amandmansko djelovanje na planski dokument. Međutim, ako odbornici u skupštini predlože amandman, logično je da ga prije usvajanja SO razmotre nosioci pripremnih poslova, odnosno opštinski Sekretarijat za urbanizam, obrađivač plana i Ministarstvo. Kako u ovom slučaju to nije urađeno, a uz to i obrađivač plana nije dao svoju stručnu saglasnost, Ministarstvo će preduzeti zakonom propisane mjere”, piše u odgovoru Ministarstva na pitanje “Vijesti” šta će preuzeti, budući da je ministar dao saglasnost na akt bez amandmana.

U Ministarstvu tvrde da se za dio prostora koji se nalazi u zahvatu plana, a predstavlja zonu morskog dobra, neće raditi državna studija lokacije.

“Taj dio je razrađen kao funkcionalno zaleđe kupališta, odnosno smjernice za uređenje obale, plaža i plažnih barova, bez značajnijih intervencija u prostoru, u skladu sa smjernicama iz PPPPN za ’Morsko dobro’, a uz saglasnost Ministarstva, JP ’Morsko dobro’ i prethodne opštinska uprave”.

Na famoznoj sjednici SO, prvi put od formiranja nove koalicije, vlast je demonstrirala nejedinstvo povodom neke odluke. Odbornici SDP bili su uzdržani, iako su u raspravi žestoko branili predlog odluke bez amandmana.

“Ako usvojimo ove amandmane, možda nikad nećemo vidjeti novi ’Galeb’”, kazao je potpredsjednik Opštine i šef lokalnog SDP Selim Resulbegović, direktno oponirajući Cunguu.

Istog je mišljenja bio i njegov partijski kolega, odbornik Skender Elezagić.

“Ne možemo amandmanski djelovati na planove i iskustvo nas uči da to nije dobro. Volio bih da me vrijeme demantuje”, poručio je Elezagić.

Ako ništa drugo, gosti iz Podgorice koji su prisustvovali sjednici mogli su da vide da Ulcinj, ipak, ima pozorište koje fali mnogim drugim gradovima. Odbornici se ni oko jedne od najvećih kapitalnih investicija u gradu, koja bi gradu vjerovatno dala spasonosna jedra, nijesu mogli složiti ni u amandmanima, ni bez njih. Ali jesu u jednom - pred kamere TV Teuta, koja direktno prati prenose, svi su lijepi i grlati radi odbrane grada i građana.

Škrelja: Lični interesi

Odbornik DPS Ljuiđ Škrelja kazao je da je njegova partija bila protiv amandmana zato što Ministarstvo nije dalo saglasnost na takvu odluku.

“Čudno je i što je njihov sekretar prvo rekao da je sve u skladu sa zakonom i to naveo u obrazloženju predloga.

Međutim, Cungu se izgleda stavio na stranu ličnih interesa pojedinaca iz svoje partije”, kazao je Škrelja.

Bonus video: