Epidemija u Zavodu "Komanski most", dvoje umrlo

Preporučena je izolacija štićenika Zavoda i osoblja, kao i liječenje oboljelih u skladu sa mogućnostima ustanove
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 17:15h

U Zavodu “Komanski most” zbog epidemije gripa u posljednjih nekoliko dana umrle su dvije osobe, četiri su hospitalizovane, a oboljelo je ukupno 65, potvrdio je “Vijestima” direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Riječ je o infekciji gripom tipa A suptip H3, a, kako je saopšteno iz Instituta, preporučena je izolacija štićenika Zavoda i osoblja, kao i liječenje oboljelih u skladu sa mogućnostima ustanove.

On je saopštio kako su u posljednjih nekoliko dana preminula dva štićenika, jedan rođen 1932. godie, drugi 1994. godište.

“Na osnovu podataka i pregledom od strane angažovanog ljekara, koji redovno vrši zdravstvene preglede i pruža zdravstvenu zaštitu svim korisnicima, konstatovano je da se radi o zdravstvenim problemima, zbog čega su urađeni terapijski postupci. Kako se broj oboljelih povećavao, obaviješten je Institut čije stručne službe su došle u Zavod i sprovele epidemiološki nadzor i uzeli uzorke za analizu”, kazao je Dušaj.

On je saopštio kako su u posljednjih nekoliko dana preminula dva štićenika, jedan rođen 1932. godie, drugi 1994. godište: “Smrt je konstatovao doktora Hitne medicinske pomoći, a umrli su premješteni na Patologiju Kliničkog centra, u čijoj nadležnosti je i obavljanje obdukcije u skladu sa indikacijama”.

Epidemija u kolektivu

Direktor Instituta potvrdio je “Vijestima” da je tu ustanovu kontaktirala uprava Komanskog mosta, zbog čega je alarmirana i Zdravstveno sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

“Epidemiološka ekipa utvrdila je da je 54 osobe u toj ustanovi imalo ili ima simptome gripa, što ukazuje da se radi o epidemiji u kolektivu…Odmah je uveden epidemiološki nadzor, koji će trajati do sedam dana od posljednjeg slučaja pojave gripa. Ekipe Instituta za javno zdravlje su uzele briseve od 17 osoba i kod 14 je PCR metodom u Centru za medicinsku mikrobiologiju potvrđeno da se radi o infekciji gripom tipa A suptip H3“, kazao je Mugoša.

Odmah je uveden epidemiološki nadzor, koji će trajati do sedam dana od posljednjeg slučaja pojave gripa.

“S obzirom na to da štićenici ove ustanove nijesu u stanju da sarađuju u sprovođenju opštih mjera prevencije koje se preporučuju kod respiratornih infekcija, jer se radi o instituciji za kolektivni smještaj osoba sa ograničenim mentalnim kapacitetima, koji nijesu sposobni za samostalan život, kao i zbog smanjenog imuniteta štićenika, a često i atipične kliničke slike, preporučeno je davanje antivirusnih ljekova (Tamiflu) svim članovima kolektiva, na osnovu preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante Sjedinjenih američkih država i Svetske zdravstvene organizacije, a vezano za sezonu gripa 2011/2012 godinu”, kazao je Mugoša.

Obdukcija nije obavljena

Prema riječima Dušaja, on je prvi prije par dana, a potom i zaposleni i štićenici uzeo lijek Tamiflu.

Obudkcija, kako je rečeno, još nije obavljena, a prema preporukama Evropskog Komiteta za prevenciju torture i nehumanog i ponižavajućeg tretmana i kažnjavanja (CPT), sve osobe koje umru u ustanovi zatvorenog tipa trebalo bi da budu obdukovana i razlog smrti jasan, ukoliko nijesu bolovali od terminalne bolesti.

“CPT preporučuje vlastima da izrade precizan protokol za slučajeve neočekivane smrti u domovima socijalne zaštite… Obdukciju treba sprovoditi u svim područjima gdje pacijent umre u bolnici, osim ako je prije smrti postojala jasna dijagnoza fatalne bolesti”, preporuka je CPT, tijela koje je uspjelo da otvori slučaj Komanskog mosta.

Galerija

Bonus video: