"Rulet sam igrao satima, to je najveće zlo" (video)

"Znao sam za noć da prokockam po par hiljada eura... Rulet sam igrao satima, živio sam klasični kocarski život"
493 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 16:33h

Ivan je sa kockanjem počeo još u osnovnoj školi, kada su bili aktuelni poker aparati i slot mašine.

Bilo ih je, kako kaže, na svakom ćošku, a novac za užinu je bio njegov prvi ulog.

“Dugo sam igrao na aparatima dok nisam otkrio rulet, a to je najveće zlo... Tu počinje pakao!”, počinje svoju ispovijest 25-godišnji mladić.

Kao i kod većine, i kod Ivana je ulog bio mali, ali je nevjerovatnom brzinom rastao.

“Kockao sam novac koji sam teško zarađivao, novac roditelja, rodbine, prijatelja.. Od svih sam uzimao dok nisu saznali da kockam.

Tada su počele kamate, prijetnje, uznemiravanje njegove porodce.

"Znao sam za noć da prokockam po par hiljada eura... Rulet sam igrao satima, živio sam klasični kocarski život"

"Znao sam za noć da prokockam po par hiljada eura... Rulet sam igrao satima, živio sam klasični kocarski život. Vremenom dobitak nije imao smisla već samo igra i adrenalin, koji me “radio” sve vrijeme dok kockam. U jednom trenutku, dug mi je prešao 80.000 eura”, otkriva Ivan.

Kako kaže, živio je u paklu dok jednog dana kamataši nijesu došli kod njegove majke, koja je nakon toga završila u Hitnoj.

Video: NVO Herc MNE

Uslijedila je prodaja imovine, a Ivan sam otišao na liječenje kao, kako kaže, najveći zavisnik i bolesnik.

“Po meni je patološko kockanje najgori porok, najveće zlo. Ulog je prevelik, nije samo u pitanju novac, već i porodica, prijatelji, ugled, povjerenje...”, priča Ivan.

"Misle da mogu pobijediti mašinu"

Psihološkinja NVO Herc MNE Tamara Tomović kaže da cilj patološkog kockara nije da dođe do novca putem kockanja, već je to zabava, a novac samo predstavlja sredstvo da se dođe do te zabave.

“Patološki kockari su najčešće jako inteligentni ljudi, veliki su manipulatori i često govore neistinu, egocentrici su i uvijek vole da zadovolje prvo sebe, pa onda druge. Najčešće misle da mogu pobijediti mašinu i druge igrače”, kaže Tomović.

U patološkom kockanju sve vrste igara na sreću mogu dovesti do bolesti, pa i kladionica.

"Da bi se čovjek koji ima predispzicije “navukao” na kladionicu potrebno je tri i po godine, dok je za rulet potrebno samo sat i po vremena”

“Da bi se čovjek koji ima predispzicije “navukao” na kladionicu potrebno je tri i po godine, dok je za rulet potrebno samo sat i po vremena”, otkriva psihološkinja.

SOS telefon NVO Herc MNE je dostupan svim ljudima koji imaju problem sa kockanjem.

Iz organizacije apeluju na roditelje i supruge da ne zatvaraju oči pred problemom, već da se što prije jave kako bi se njihov problem riješio.

Galerija

Bonus video: