ZDRAVLJE MLADIH

Studenti medicine volontiraju u Studentskoj poliklinici

U saradnji sa SP uskoro će početi preventivni sistematski pregledi koje će u svim studentskim domovima obavljati naši timovi ljekara
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 16:36h

Akademci koji studiraju u Glavnom gradu, u cilju unapređenja i promocije zdravlja, ubuduće će aktivno biti uključeni u sve segmente rada Doma zdravlja Podgorica, kazao je za “Vijesti” direktor te zdravstvene ustanove dr Nebojša Kavarić.

To podrazumijeva da će studenti u toj zdravstvenoj ustanovi moći da volontiraju, učestvuju u kreiranju novih ideja na promociji zdravih stilova života, dok će predstavnici studentskog parlamenta učestvovati u radu tima zaštitnika prava pacijenata, a jedan od njih aktivno će učestvovati u radu kolegijuma Doma zdravlja.

"U saradnji sa Studentskim parlamentom uskoro će početi preventivni sistematski pregledi koje će u svim studentskim domovima obavljati naši timovi ljekara. U toku je formiranje komisije koja će se baviti tim aktivnostima. Neophodno je da studenti utiču na svoje kolege kako bi zaživio institut sistematskih pregleda, kojima se studenti do sada nijesu rado odazivali. Time će se, između ostalog, raspolagati detaljnijim informacijama o stanju javnog zdravlja, što je osnov za planiranje budućih aktivnosti u okviru unapređenja zdravstvene zaštite", smatra Kavarić.

Proširili zdravstvenu zaštitu

Prvi čovjek Doma zdravlja naglasio je da je sada akademcima u Studentskom centru, doskorašnjoj Studentskoj poliklinici, obezbijeđena prevencija i liječenje oralnog zdravlja, u ordinaciji koja ima potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

"Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju odnedavno je proširena zdravstvena zaštita na teret sredstava Fonda za studente do 26. godine. Takođe, za studente iz svih crnogorskih krajeva koji su u Glavnom gradu, kao i one iz inostranstva koji imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, omogućeno je ostvarivanje potrebne zdravstvene zaštite u svim objektima domova zdravlja, bez obzira na to gdje su registrovani", podsjetio je Kavarić.

To, prema njegovim riječima, za oko deset hiljada studenata, uključuje aposolutno sve što podrazumijeva paket primarnih zdravstvenih usluga, počev od prevencije, dijagnostike i liječenje bolesti usta i zuba, te ostalih opštih, ginekoloških i drugih pregleda, laboratorijske i drugih dijagnostika, ljekova, medicinska sredstva i medicinsko-tehničkih pomagala.

Afirmisati zdrave stilove

"U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Domom zdravlja nastojaćemo da podstaknemo akademce da kroz učešće u rad Centara za podršku Doma zdravlja afirmišu zdrave stilove života, kroz dodatne edukacije, promociju zdravstvene zaštite i rizičnog ponašanja mladih, RAE populacije", kazao je predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović.

Golubović je naveo da su u dogovoru sa rukovodstvom Studentskog doma u pripremi prostorija u kojima će u najskorije vrijeme timovi izabranih doktora početi da obavljaju sistematske preglede.

Galerija

Preporučujemo za Vas